profimedia-0226923653 Svet24.si

Z ukradenim avtobusom bežal iz demokracije v ...

modras,ugriz, roka, iški vintgar Svet24.si

V Iškem vintgarju ga je ugriznil modras. Otekla ...

Jurij Krč Necenzurirano

Krč iz T-2 premagal Kolektor: ceno spustili za ...

1663830343-dsc-5075-01 Reporter.si

Kako pada gledanost oddaj na nacionalni TV: vedno ...

ilenic Ekipa

Tako se to dela: Slovenski reprezentant zabil svoj...

torta Revija Stop

V MGL sezono začeli s Kazimirjem in Karolino

max-bilac Ekipa

To je neverjetno: Ali bo Slovenija izgubila še ...

Svet

Evropska komisija Sloveniji izdala dva opomina

Deli na:
Evropska komisija Sloveniji izdala dva opomina

Sedež Evropske komisije v Bruslju - Foto: Bobo

Evropska komisija je Sloveniji izdala dva opomina, in sicer zaradi neizpolnjevanja obveznosti v zvezi z direktivo o krepitvi nekaterih vidikov domneve nedolžnosti in krepitvi pravice biti navzoč na sojenju v kazenskem postopku ter direktivo o ocenjevanju in upravljanju okoljskega hrupa. Slovenija mora pomanjkljivosti nasloviti v dveh mesecih.

Prvi opomin Evropske komisije se nanaša na neizpolnjevanje obveznosti v zvezi z direktivo o krepitvi nekaterih vidikov domneve nedolžnosti in krepitvi pravice biti navzoč na sojenju v kazenskem postopku, poleg Slovenije pa so ga prejeli še Grčija, Luksemburg, Malta, Slovaška in Švedska, so sporočili iz Bruslja.

Omenjena direktiva je po njihovih navedbah ena od šestih, ki so namenjene oblikovanju skupnih minimalnih standardov za zagotavljanje poštenega sojenja in zaščiti pravic osumljenih in obtoženih oseb v kazenskih postopkih.

Evropska komisija Sloveniji očita, da ni pravilno prenesla določb glede domneve nedolžnosti, prepovedi javnega sklicevanja na krivdo in uporabe ukrepov fizičnega pritiska na sodišču ali v javnosti, dokaznega bremena, posledice uporabe pravice do molka in neobtoževanja. Evropska komisija je opozorila tudi na nujnost nekaterih določb o sojenju v nenavzočnosti in o pravnih sredstvih v primeru kršitev pravic iz direktive.

Države imajo za naslovitev pomanjkljivosti dva meseca časa, če jih ne bodo odpravile, pa jim lahko Bruselj izda obrazloženo mnenje ali drugi opomin.



Drugi današnji opomin Evropske komisije si je medtem Slovenija skupaj z Bolgarijo, Grčijo, Madžarsko, Romunijo in Slovaško prislužila zaradi neizpolnjevanja obveznosti v zvezi z direktivo o ocenjevanju in upravljanju okoljskega hrupa.

Ta od držav članic zahteva, da sprejmejo zemljevide o izpostavljenosti hrupu v večjih strnjenih naseljih, vzdolž glavnih železniških prog, glavnih cest in okoli večjih letališč. Zemljevidi naj bi bili podlaga za opredelitev ukrepov za zmanjšanje obremenitve s hrupom v akcijskih načrtih za hrup.

Države so dolžne o ugotovitvah teh kart obvestiti Bruselj, da bodo lahko tamkajšnji pristojni pripravili poročilo o stanju izpostavljenosti hrupu na ravni EU.

Omenjenih šest držav, vključno s Slovenijo, informacij o kartah ni posredovalo, zato so si prislužile uradne opomine. Države imajo zdaj dva meseca časa za odgovor in odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti. Če tega ne bodo storile, kot je treba, lahko sledi drugi opomin.