favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evroposlanci o uvedbi covidnih potrdil

Deli na:
Evroposlanci o uvedbi covidnih potrdil

Slika je simbolična. - Foto: Evropska komisija

Evropski parlament bo predlog Evropske komisije o digitalnem zelenem potrdilu, ki bo olajšal varno in prosto gibanje med pandemijo covida-19, obravnaval po nujnem postopku in tako omogočil njegovo sprejetje do poletja, so danes odločili evroposlanci. Velika večina poslancev se je v razpravi zavzela za hitro uvedbo potrdila.

Uporabo nujnega postopka, ki omogoča hitrejši parlamentarni nadzor nad predlogi komisije, pri čemer pa so v celoti spoštovane pristojnosti demokratičnega nadzora, ki jih ima parlament, je podprlo 468 poslancev, 203 so bili proti, 16 pa se jih je glasovanja vzdržalo, so navedli v Evropskem parlamentu. Od evropskih poslancev iz Slovenije so za glasovali Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS), Ljudmila Novak (EPP/NSi), Franc Bogovič (EPP/SLS) ter Klemen Grošelj (Renew/LMŠ). Tanja Fajon in Milan Brglez (oba S&D/SD) ter Irena Joveva (Renew/LMŠ) so bili proti.


Od evropskih poslancev iz Slovenije so za glasovali Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS), Ljudmila Novak (EPP/NSi), Franc Bogovič (EPP/SLS) ter Klemen Grošelj (Renew/LMŠ). Tanja Fajon in Milan Brglez (oba S&D/SD) ter Irena Joveva (Renew/LMŠ) so bili proti.

"Zeleno digitalno potrdilo potrebujemo, da ponovno vzpostavimo zaupanje v schengensko območje in hkrati nadaljujemo boj proti pandemiji covida-19. Potrdilo ne sme biti pogoj za prosto gibanje, saj je to temeljna pravica v Evropski uniji, in ne sme povzročiti diskriminacije posameznikov, ki ga nimajo. Podatki o državljanih morajo biti zaščiteni in v potrdilo morajo biti vključeni le nujni podatki," je po glasovanju povedal predsednik parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Juan Fernando Lopez Aguilar.

Potrebo po strogih zaščitnih ukrepih za zaščito osebnih in zdravstvenih podatkov je izpostavilo tudi več poslancev v sredini razpravi na plenarnem zasedanju. Velika večina je podprla hitro uvedbo digitalnega zelenega potrdila.

Na naslednjem plenarnem zasedanju, ki bo konec aprila, bo Evropski parlament sprejel mandat za pogajanja s Svetom EU, ki lahko vključuje spremembe predloga komisije. Izid pogajanj bosta morala potrditi tako parlament kot svet.

T. i. digitalno zeleno potrdilo bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid. Potrdilo bo brezplačno, na voljo bo v digitalni ali papirnati obliki.


Evropska komisija je pretekli teden predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje. T. i. digitalno zeleno potrdilo bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid. Potrdilo bo brezplačno, na voljo bo v digitalni ali papirnati obliki. T. i. digitalno zeleno potrdilo bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid. Potrdilo bo brezplačno, na voljo bo v digitalni ali papirnati obliki.