mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Judovska skupnost: Gre za sistematično sovraštvo do Izraela in Judov na sploh na portalu MMC

Deli na:
Judovska skupnost: Gre za sistematično sovraštvo do Izraela in Judov na sploh na portalu MMC

Foto: Arhiv Svet24

V Judovski skupnosti Slovenije opozarjajo na antisemitizem, ki ga širi spletni portal MMC RTV Slovenija.

Iz Judovske skupnosti Slovenije so nas opozorili na ponavljajoče se protijudovsko rovarjenje na spletnem portalu MMC RTV Slovenija. Kot zadnji primer antisemitizma navajajo blog z naslovom Ni vse zlato, kar se sveti, objavljen na strani RTV prejšnji torek.

Šlo je za zapis blogerja pod oznako Neue Ekspres, pri čemer v Judovski skupnosti poudarjajo, da gre za sistematično sovraštvo do Izraela in Judov na sploh na portalu MMC. To traja že leta in je financirano iz javnih sredstev oziroma naših mesečnih prispevkov. Eden od bralcev spletne strani RTV je o tem blogu že dan po objavi obvestil vse pristojne na RTV, vključno z odgovorno urednico informativnega programa Manico J. Ambrožič, varuhinjo pravic gledalcev Ilinko Todorovski in uredništvo MMC.

Bloger je med drugim zapisal: »Kritična in negativistična moderna (židovska, op. p.) misel, negativne analize in skepticizem pomagajo razgraditi moralno stabilnost, patriotizem in socialno kohezijo modernih držav. Z iskanjem slabosti in potenciranjem problemov v družbi skušajo (židje, op. p.) kritično oslabiti socialno povezanost nežidovske skupnosti, medtem ko so sami nagnjeni k veliki koheziji svoje skupnosti. To je intelektualni dvojni standard, v katerem je socialna kohezija nežidov podvržena intenzivni kritiki, medtem ko naj bi se med židi vzdrževala mednarodna kohezivnost, krvne vezi in duhovne povezave. Po tej ločnici je ekskluzivistična stran židovska skupnost, ki izključuje vse nežide (goyim) in ne obratno, kot se nekako predstavlja.«

O zadevi smo govorili s podpredsednikom Judovske skupnosti Slovenije Igorjem Vojticem, ki poudarja, da je antisemitizem v Sloveniji značilen predvsem za levo politično opcijo.

V nadaljevanju bloger razvija svoje teze, da so »židovski intelektualni napori usmerjeni k uničevanju kohezivnih strategij nežidovskih skupin, po drugi strani pa so aktivni na svojih visoko kohezivnih strategijah.«

Na RTV Slovenija smo poslali vprašanje, zakaj tega bloga kljub opozorilu nanj niso izbrisali, pojasnili so, da niso prejeli protesta Judovske skupnosti Slovenije. A dobili so protest enega od bralcev, poleg tega so bili z mnenjem Judovske skupnosti Slovenije seznanjeni že iz novinarskega vprašanja. Pravijo, da so blogi na uporabniškem portalu Moj splet uporabniške vsebine, katerih objava ne poteka po postopku odobritve, se pa naknadno preverjajo, ali so v skladu s standardi in pravili komentiranja na njihovem portalu. Spet smo vprašali, zakaj bloga še vedno niso izbrisali. Odgovora nismo prejeli, so pa v petek popoldne, po treh dneh od prvega opozorila, to končno tudi storili.

O zadevi smo govorili s podpredsednikom Judovske skupnosti Slovenije Igorjem Vojticem, ki poudarja, da je antisemitizem v Sloveniji značilen predvsem za levo politično opcijo. Odločilno vlogo imajo tiskani mediji Delo, Večer, Dnevnik in Mladina, med spletnimi pa MMC RTV Slovenija.

Ti kažejo odkrito sovraštvo do Izraela, posredno pa hujskajo zoper Jude nasploh s širjenjem stereotipov. »Da po Hamasovi televiziji v otroškem programu poučujejo petletnike, da je dobro pobijati Jude, ne boste prebrali v slovenskih medijih.« Kot primer novinarja z MMC Vojtic navede Borisa Vaseva, ki je diplomiral s temo o terorističnem gibanju Hamas in se tem teroristom posebej zahvalil za pomoč pri diplomi.