nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU zaostrila sankcije proti Rusiji; na seznamu tudi podjetji

Deli na:
EU zaostrila sankcije proti Rusiji; na seznamu tudi podjetji

Foto: Reuters

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju zaostrili sankcije proti Rusiji zaradi ukrajinske krize. Seznam oseb, kaznovanih s prepovedjo potovanja v unijo in zamrznitvijo premoženja, so dopolnili s trinajstimi imeni. Poleg tega so na kazenski seznam prvič uvrstili tudi pravne osebe, in sicer dve podjetji s Krima.

Na kazenskem seznamu, ki so ga že večkrat razširili, je sedaj 48 predstavnikov ruskih oblasti in proruskih struktur na Krimu, odgovornih za kršenje ozemeljske celovitosti in neodvisnosti Ukrajine. Po novem bodo tako seznam razširili na 61 oseb.

Ministri so tokrat spremenili pravno podlago za sankcije, kar omogoča tudi kaznovanje podjetij na Krimu. Z zamrznitvijo premoženja bodo po navedbah virov v Bruslju kaznovali dve podjetji s Krima, ki ju je Rusija nacionalizirala po priključitvi polotoka in tako nezakonito zasegla njuno premoženje.

Zunanji ministri EU so sicer že ob prihodu na zasedanje izpostavili pomen izvedbe demokratičnih predsedniških volitev v Ukrajini 25. maja in zavrnili "tako imenovani" referendum o neodvisnosti na vzhodu Ukrajine kot nezakonit in v nasprotju z mednarodnimi standardi.

Vodja britanske diplomacije William Hague je ob tem poudaril, da bo odnos Rusije do ukrajinskih volitev narekoval odločitve o uvedbi gospodarskih sankcij proti Rusiji. Sprožilca za uvedbo teh sankcij unija sicer ne želi opredeliti, a poudarja, da jih je pripravljena uvesti v primeru nadaljnje destabilizacije Ukrajine.

Zasedanja se je udeležil tudi predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Didier Burkhalter, ki je poročal o načrtu za obnovitev nacionalnega dialoga v Ukrajini in o pripravah na opazovanje volitev z okoli tisoč predstavniki, kar je ena največjih misij te organizacije doslej.


Burkhalter je povedal, da se bo ta teden začel niz sestankov ukrajinske vlade in parlamenta ter predstavnikov regij. Po nekaterih navedbah se bo dialog začel že v sredo. Te sestanke bosta po Burkhalterjevih besedah usmerjala nemški diplomat Wolfgang Ischinger in nepristranski predstavnik Ukrajine.

Predsedujoči Ovse poudarja potrebo po tem, da v dialogu sodelujejo tudi predstavniki vzhodnih ukrajinskih regij. V dialog je namreč treba po njegovih besedah vključiti tudi Rusijo, ki je izrazila pripravljenost na pogovore in ki želi, da se sliši tudi glas vzhodnih regij.

Predsedujoči Ovse, ki se je minuli teden v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je še izrecno izpostavil dejstvo, da se je Rusija na nedeljsko ljudsko glasovanje na vzhodu Ukrajine odzvala z besedami, da ga spoštuje, ni pa ga priznala.

Nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier, ki bo v torek obiskal Ukrajino, pa je ruske oblasti pozval, naj izkoristijo vse povezave med separatisti na vzhodu za ustavitev nasilja in delitvenih teženj ter zagotovitev izvedbe demokratičnih predsedniških volitev.

Pred približno uro in pol se je v Bruslju začel tudi nov krog tristranskih plinskih pogajanj EU, Rusije in Ukrajine, tokrat na tehnični ravni. Namen je pripraviti podlago za drugo politično trilateralo komisarja za energijo Guntherja Oettingerja ter obeh ministrov za energijo, ki naj bi potekala sredi maja.

Na današnjem sestanku bodo preučili stanje in poskušali razjasniti dejstva, povezana s tranzitom in oskrbo s plinom, plinskim dolgom Ukrajine, ceno za plin ter transparentnostjo in zanesljivostjo plinskih tokov in zalog, so pojasnili v Evropski komisiji.