zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Leljak napoveduje dopolnitev seznamov pripadnikov in sodelavcev SDV

Deli na:
Leljak napoveduje dopolnitev seznamov pripadnikov in sodelavcev SDV

Foto: Bobo

Nova knjiga publicista Romana Leljaka z naslovom Speča Udba prinaša tudi sezname aktivnih in rezervnih pripadnikov nekdanje Službe državne varnosti (SDV) v obdobju 1975-1990 ter njenih sodelavcev. Seznami zaenkrat ostajajo nepopolni, saj po avtorjevi oceni manjkajo podatki še za okoli 30 odstotkov oseb. Napovedal je njihov dopolnitev.

Leljak je na današnji predstavitvi knjige dejal, da bo skušal do konca prihodnjega leta sezname v celoti dopolniti, največjo oviro pa vidi v nedostopnosti arhivskega gradiva. Kot je poudaril, ima za vse osebe, ki so se znašle na seznamih, listinske dokaze iz Arhiva RS, zato jim odsvetuje, da bi nedolžnost skušale dokazati na sodišču.

Pri mnogih osebah manjkajo rojstni podatki, je pa priložen podatek o kraju bivanja, je opozoril Leljak. Seznami aktivnih in rezervnih pripadnikov nekdanje SDV so zato razdeljeni glede na kraj bivanja, 792 sodelavcev službe pa je avtor nanizal po abecedi. Po njegovih besedah bo zlasti seznam sodelavcev za marsikoga veliko presenečenje.

Nasploh Leljak v knjigi posebno pozornost namenja vlogi sodelavcev nekdanje SDV. Dejal je, da bralcu z definicijo sodelavca razkriva njihovo enigmo. Na seznamu so tudi osebe, ki so še vedno aktivne in zasedajo pomembne položaje v državni in lokalni politiki, sodstvu, gospodarstvu in drugod, je pojasnil.

Sicer se avtor osredotoča na leto 1986. Po njegovih besedah je leto izbral naključno, brez zgodovinskega pomena, vendarle pa gre za leto, ko je bila SDV najbolje organizirana, hkrati pa so se že kazali znaki njenega formalnega razpadanja.