favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Članice EU z osmim paketom sankcij proti Rusiji

Deli na:
Članice EU z osmim paketom sankcij proti Rusiji

Ursula van der Leyen - Foto: Profimedia

Članice EU so danes dosegle dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, so za STA potrdili viri pri EU. Zdaj morajo države sankcije dokončno potrditi še po pisnem postopku.

Veleposlaniki držav članic pri EU so se danes dogovorili o novem paketu sankcij unije proti Rusiji, ki jih je Evropska komisija predstavila pretekli teden.

Sankcije med drugim vključujejo pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. Veljala naj bi samo za pomorski transport surove nafte in določenih derivatov v tretje države ter določene storitve, povezane s tem.

Načelni dogovor o določitvi cenovne kapice za rusko nafto za tretje države je bil sicer dosežen že v okviru skupine G7, na kar je ob predstavitvi predloga sankcij spomnila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Nov paket sankcij bo vključeval tudi prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov. Bruselj pa predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan.

Prav tako bo EU razširila seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije.

Zdaj bodo morale države članice nov paket sankcij potrditi še v pisnem postopku. Za nov paket sankcij se je sicer EU odločila zaradi ruskega zaostrovanja agresije na Ukrajino, potem ko je Moskva v ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje organizirala referendume o priključitvi Rusiji. Medtem je priključitev, ki je mednarodna skupnost ne priznava, tudi že izvedla.

EU je doslej sprejela že sedem paketov sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki se je začela konec februarja. Zadnjega, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega zlata, so članice potrdile julija.