Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prva ministrica Škotske grozi z blokado izstopa Otoka iz EU

Deli na:
Prva ministrica Škotske grozi z blokado izstopa Otoka iz EU

Foto: Getty Images

Škotski parlament bi lahko poskusil z blokado izstopa Velike Britanije iz EU, je po četrtkovi odločitvi Britancev za odhod iz EU dejala prva ministrica škotske vlade Nicola Sturgeon. Kot je povedala v pogovoru za BBC, bo morebitno zahtevo po glasovanju o privolitvi k izstopu Otoka iz EU upoštevala.

"Če bo škotski parlament presojal na podlagi tega, kar je prav za Škotsko, obstaja možnost, da rečemo, da ne bomo glasovali za nekaj, kar je v nasprotju z interesom Škotske. In to mora biti na mizi," je izpostavila Sturgeonova.

Dejala je še, da bo poslance v parlamentu, v katerem njena Škotska nacionalna stranka (SNP) zaseda 63 od 129 sedežev, pozvala k zavrnitvi privolitve.

Že dopoldan je škotska prva ministrica dejala, da bo njena vlada prihodnji teden začela pogovore z Brusljem, na katerih bodo razpravljali o obstanku Škotske v uniji. "Naš argument je, da ne želimo oditi. Ne gre za to, da želimo oditi in se vrniti," je poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Na četrtkovem referendumu je namreč za obstanek Otoka v EU glasovalo 62 odstotkov Škotov, medtem ko se je 52 odstotkov vseh britanskih volivcev odločilo za izstop, še poroča BBC.

Poleg tega se je škotska regionalna vlada v soboto zavzela na ponoven referendum o neodvisnosti Škotske od Velike Britanije. "Velika Britanija, za katero se je Škotska leta 2014 odločila, da ostane v njej, ne obstaja več," je danes dejala Sturgeonova. "To ne bo ponovitev referenduma leta 2014," je dodala in pojasnila, da so se okoliščine popolnoma spremenile.

Leta 2014 je proti neodvisnosti Škotske glasovalo 55 odstotkov volivcev. Današnja javnomnenjska raziskava, ki jo je za britanski časnik Sunday Times opravila agencija Panelbase, je pokazala, da bi se danes za neodvisnost odločilo 52 odstotkov Škotov, medtem ko ostali temu nasprotujejo.