stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU naj bi napovedala zaprtje balkanske migracijske poti

Deli na:
EU naj bi napovedala zaprtje balkanske migracijske poti

Foto: Primož Lavre

Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem pregledali napredek pri izvajanju načrta za zajezitev migracijskega toka iz Turčije v Evropo, ki je še daleč od zaželenega. Nato se bo vrh unije sestal še ločeno in njegovo glavno sporočilo naj bi bilo, da je zahodnobalkanska migracijska pot zaprta.

Od evropskega vodstva so konec minulega tedna prihajala sporočila, naj nezakoniti migranti ne hodijo v Evropo, in previden optimizem, da je prvič po izbruhu migracijske krize na obzorju evropski konsenz.

Na srečanju EU s turškim premierjem je pričakovati ponovljeno zavezo k znatnemu zmanjšanju toka nezakonitih migrantov iz Turčije v Grčijo, ki je še vedno premočan. Februarja je EU doseglo 56.887 nezakonitih migrantov.

Pričakovati je tudi napoved celovitega, obsežnega in hitrega vračanja nezakonitih migrantov brez potrebe po mednarodni zaščiti iz Grčije v Turčijo na podlagi njunega dvostranskega sporazuma ter od 1. junija tudi na podlagi sporazuma EU in Turčije.

Glavno sporočilo drugega dela zasedanja brez Davutogluja pa bo, da se nedovoljeni migracijski tokovi vzdolž zahodnobalkanske poti končujejo in da je ta pot sedaj zaprta, izhaja iz osnutka izjave voditeljev članic unije.

Voditelji, med njimi slovenski premier Miro Cerar, naj bi ob tem znova obljubili podporo Grčiji, tudi potrditev novega instrumenta 700 milijonov evrov nujne humanitarne pomoči za prihodnja tri leta v desetih dneh, do rednega marčevskega vrha.

V sklop prizadevanj za pomoč Grčiji sodi tudi pospešitev izvajanja načrtov za premestitev beguncev znotraj unije in za preselitev beguncev iz tretjih držav v unijo. Članice bodo predvidoma pozvane, naj nujno zagotovijo več mest za premestitev beguncev.

Od predvidenih 160.000 premestitev v dveh letih so jih članice unije iz Grčije in Italije doslej izvedle 660, od dogovorjenih 22.000 preselitev beguncev iz tretjih držav pa 3407. Slovenija za zdaj pri premestitvi in preselitvi ni sodelovala.