Revija Reporter
Svet

EU na točki preloma: Scenariji dramatičnih zasukov Evrope

Ivan Puc

5. mar. 2017 20:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Evropska unija, ki bo marca v Rimu slavila 60. obletnico Rimske deklaracije, je že to leto pred resnimi preizkušnjami in izzivi.

Znašla se je točki preloma. V obeh za EU ključnih državah, v Franciji in Nemčiji, bodo na volitvah najprej odločali o prihodnosti najbolj inovativnega političnega projekta povojne Evrope. Še prej (15. marca) na Nizozemskem.

Vsaj za Francijo nihče ne more izključiti tega, da bi lahko vzpon populistov na valovih splošnega nezaupanja, nacionalizmov in kritik establišmenta prepeljal do najbolj črnih scenarijev nadaljnjega drobljenja Evropske unije; predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, avtor oziroma »urednik« bele knjige o reformi EU, jih s svojo ekipo tudi na obisku v Ljubljani ni želel niti nakazati.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o izzivu za Slovenijo: trdno atlantsko zavezništvo in tesno povezana Evropa; o Merklovi v težavah; o vmešavanju Kremlja; kako Wildersu vendar pojema sapa; o svarilih, da nam lahko ponižujoč, neresen odnos do ZDA škoduje; je pred vrati nov cunami z vzhoda?