Revija Reporter
Svet

Erdoganovi telesni stražarji so se na sarajevskem letališču prerivali z obmejnimi policisti BiH

STA

9. jul. 2019 6:00

Deli na:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj prispel v Sarajevo na dvodnevni uradni obisk Bosne in Hercegovine. Namen njegovega obiska naj bi bilo okrepiti tako gospodarski kot ideološki vpliv na Balkanu, ki mu Ankara pripisuje velik strateški pomen. Ob prihodu je obiskal turški kontingent v okviru misije Eufor ter se sestal s predsedstvom BiH.

Po srečanju z Erdoganom so iz predsedstva BiH sporočili, da je Erdogan predlagal oživitev trojnega dialoga med Hrvaško, BiH in Srbijo, s katerim bi izboljšali razmere v regiji ter poglobili dobrososedsko sodelovanje, ter da je turški predsednik tudi pripravljen podpreti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pred odhodom iz Istanbula je Erdogan za turške medije po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da so mir, stabilnost in blaginja na Balkanu za Turčijo izrednega pomena. "Naša država si ne more privoščiti, da bi razvoj te regije opazovala od daleč," je dejal.

Drugi dan obiska turškega predsednika bo v znamenju infrastrukturnih projektov.

Po poročanju radia Sarajevo je prišlo ob prihodu Erdogana na sarajevsko letališče do prerivanja med Erdoganovimi telesnimi stražarji in obmejno policijo BiH. Sprli naj bi se zaradi postopkov ob vstopu v državo.