Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji Erdoganu ne pustijo zborovati, v Sarajevu se mu klanjajo kot "božjemu odposlancu"

Deli na:
V Nemčiji Erdoganu ne pustijo zborovati, v Sarajevu se mu klanjajo kot "božjemu odposlancu"

V športni dvorani Zetra je Erdogana pozdravilo okoli 10.000 sorodnih duš. - Foto: Profimedia

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je med obiskom v Sarajevu in v luči prihajajočih turških predsedniških ter parlamentarnih volitev Turke v tujini pozval k množični podpori. "Ste me pripravljeni podpreti z rekordnim številom glasov?" je navzoče vprašal Erdogan in volitve označil za odločitev o prihodnjem stoletju Turčije.

Po navedbah Unije evropskih turških demokratov, sicer organizacije Erdoganove stranke AKP v tujini, je bilo na shodu v sarajevski športni dvorani Zetra navzočih približno 10.000 Turkov, od katerih jih je v BiH približno polovica prišla iz Nemčije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ste pripravljeni celotni Evropi pokazati moč evropskih Turkov?" je navzoče vprašal Erdogan in jih pozval k odgovoru, "ki se bo slišal po vsej Evropi". Ob tem je svoje privržence prosil, naj širijo svoj vpliv v državah, v katerih živijo. "Prosim vas, da v političnih strankah v vaših državah prevzamete aktivno politično vlogo," je še dejal Erdogan.

"Vi morate postati sestavni del parlamentov teh držav, ne tisti, ki izdajo lastno državo," je še opozoril turški predsednik, pri čemer se je po oceni dpa najverjetneje skliceval tudi na nemškega predstavnika Zelenih Cema Özdemirja, s katerim sta si že večkrat skočila v lase.

Navzoče je Erdogan še pozval, naj varujejo svoja vero in jezik. "Če to izgubite, boste izgubili sebe," je prepričan Erdogan.

Glasovi Turkov v tujini imajo sicer v Turčiji veliko težo. Na predlanskem referendumu o ustavnih spremembah v državi je bilo med volilnimi upravičenci kar tri milijone Turkov v tujini. Ti so na koncu predstavljali pet odstotkov vseh volilnih upravičencev. Največjo skupino predstavljajo Turki v Nemčiji, ki jih je 1,4 milijona.


Erdogan je sicer potrdil, da so ga turške obveščevalne službe obvestile, da nanj v Sarajevu načrtujejo atentat. Kot je dejal, je prišel predvsem iz tega razloga. "Tovrstne grožnje nas ne morejo iztiriti iz poti, za katero smo se odločili," je dejal.

V BiH je z Erdoganom prišla tudi turška ministrska delegacija. Ta je s predstavniki BiH danes podpisala sporazum o sodelovanju pri gradnji avtoceste Sarajevo-Beograd. Dolgo načrtovano prometnico med Srbijo in BiH bo v celoti financirala Turčija.

Obisk turškega predsednika so kritizirali številni politiki v BiH in ga označili za protievropskega. Iz tega razloga so podoben shod pred tem že prepovedali v Nemčiji, Avstriji in na Nizozemskem.

Hrvaški predstavnik tričlanskega predsedstva BiH Dragan Čović, ki je za Erdoganov obisk izvedel preko medijev, je dejal, da je turški predsednik dobrodošel, a pripomnil, da je napoved tovrstnega zbiranja sprožila številne pomisleke znotraj EU.

Obisk je kritiziral tudi vodja Zveze za boljšo prihodnost Fahrudin Radončić, ki meni, da ga Erdogan izkorišča kot protest proti Zahodni Evropi. Erdogan namreč po besedah Radončića v Sarajevu nima znatnega števila volivcev.

Predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović pa ni varčeval s hvalo na račun turškega predsednika, ki ga je označil za božjega odposlanca. "Uspeli ste poskrbeti za tri milijone beguncev, borite se s teroristi, vaše vojaške akcije niso zahtevale večjega števila žrtev in so bile zelo uspešne," je dejal Izetbegović.