Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan slavi zmago, opozicija kritična

Deli na:
Erdogan slavi zmago, opozicija kritična

V športni dvorani Zetra je Erdogana pozdravilo okoli 10.000 sorodnih duš. - Foto: Profimedia

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na nedeljskih volitvah dobil dovolj glasov za zmago že v prvem krogu, je danes sporočil predsednik volilne komisije Sadi Guven. Opozicija temu na drugi strani že oporeka in meni, da je na volitvah prišlo do številnih nepravilnosti.

Predsednik volilne komisije sicer ni navedel številk, koliko odstotkov glasov je prejel Erdogan. Povedal je le, da je prejel več kot polovico veljavnih glasov in da zato drugi krog ne bo potreben, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turška tiskovna agencija Anadolu je sicer pred tem poročala, da je na podlagi 99 odstotkov preštetih glasovnic Erdogan prejel 52,5 odstotka glasov, njegov glavni tekmec Muharrem Ince pa 31,7 odstotka. Volilna komisija naj bi končne rezultate sicer razglasila v petek.

Erdogan je že ponoči razglasil zmago. "Narod mi je zaupal naloge in odgovornosti predsednika," je dejal v nagovoru v svoji rezidenci v Istanbulu. "Turčija je dala lekcijo demokracije celemu svetu," je dodal.

Poleg tega naj bi na nedeljskih volitvah zmagala tudi Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP). V 600-članskem parlamentu je stranka osvojila 293 sedežev, skrajno desna Stranka nacionalističnega gibanja (MHP), s katero je v koaliciji, pa 50, s čimer imata več kot dovolj sedežev za udobno vladanje, poroča AFP.


Erdogan bo s tovrstnim rezultatom še dodatno okrepil položaj v državi glede na leto 2014. V državi sicer vlada že od leta 2002, najprej kot premier, nato pa kot predsednik. V Turčiji se s temi volitvami sicer spreminja tudi politični sistem iz parlamentarnega v predsedniškega. Z njim bo novi predsednik dobil več pristojnosti, odpravili bodo položaj premierja.

V opozicijskem Nacionalnem zavezništvu z Republikansko ljudsko stranko (CHP) so z rezultati nezadovoljni in opozarjajo, da je na volitvah prihajalo do nepravilnosti. Menijo tudi, da je agencija Anadolu prehitro objavljala rezultate, ki so šli na roko Erdoganu. Tiskovni predstavnik stranke Bilent Tezcan je navedel, da je agencija navedla, da je bilo preštetih že 90 odstotkov glasov, čeprav jih je bilo dejansko le okoli 40.

Erdogan je pomisleke opozicije že zavrnil. "Upam, da ne bo nihče škodoval demokraciji naše države in postavil pod vprašaj volilni sistem in rezultate volitev, da bi tako prikril lastni poraz," je dejal.

Glavni kandidat CHP, Muharrem Ince je bil v nedeljo zvečer relativno tiho in rezultatov ni komentiral. Napovedal pa je novinarsko konferenco za danes ob 11. uri po srednjeevropskem času.

Za Erdoganom in Inceom se je na tretje mesto na predsedniških volitvah uvrstil vodja prokurdske stranke HDP Selahattin Demirtas, ki naj bi prejel nekaj več kot osem odstotkov glasov. Glede na to, da je kampanjo vodil iz zapora, v katerem je od novembra 2016, je to velik uspeh. Tudi HDP je na parlamentarnih volitvah prejela okoli 11,5 odstotka glasov in tako presegla desetodstotni prag ter postala druga največja opozicijska stranka, še navaja AFP.