Revija Reporter
Slovenija

Pahor bo že v začetku tedna na pogovor povabil relativnega zmagovalca volitev

STA

3. jun. 2018 16:27 Osveženo: 17:52 / 03. 6. 2018

Deli na:

Predsedniki strank, ki kandidirajo na predčasnih volitvah v DZ, so bili ob oddaji svojega glasu optimistični. Nekateri so pozvali tudi k udeležbi na volitvah. Predsednik republike Borut Pahor je izrazil upanje, da bo Slovenija hitro dobila novo vlado. V ta namen bo že v začetku tedna povabil na neformalen pogovor relativnega zmagovalca volitev.

Predsednik Pahor je ob glasovanju na volišču v Šempetru pri Gorici izrazil pričakovanje, da bo novi sklic DZ lahko zasedal do 22. ali 23. junija. Takoj ko bo DZ oblikovan, bodo poslanci oblikovali poslanske skupine. Z njihovimi vodji se bo sestal takoj po tem, ko ga bodo obvestili, da so se posvetovali o tem, koga bi utegnili formalno predlagati za kandidata za sestavo vlade, je povedal Pahor.

Želi si, da bi letošnje poletje izkoristili za oblikovanje nove in uspešne vladne koalicije, ki bo jeseni poprijela za domače in zunanjepolitične naloge, ki jih je veliko.

Predsednik SDS Janez Janša, ki je v Šentilju pri Velenju glasoval skupaj s soprogo Urško, je sicer ob tem izrazil dvom, da bo volilni rezultat takšen, da bi lahko prinesel dovolj veliko stabilnost že v prvem koraku, bo pa to začetek tega koraka, je menil.

Premier, ki opravlja tekoče posle, in predsednik SMC Miro Cerar je bil po oddaji glasu sicer redkobeseden. Na volišče je prišel s hčerko in sinom in dejal, da je danes "pomemben dan", zato je pozval k udeležbi na volitvah.

Tudi predsednica Alenka Bratušek je ob oddaji glasu na volišču v Stražišču v Kranju izrazila željo, da bi čim več ljudi šlo na volitve, oddalo svoj glas in povedalo, kakšno Slovenijo si želi.

Nekateri so se dotaknili tudi minule volilne kampanje. Predsednik SLS Marko Zidanšek, ki je svoj glas na volitvah oddal v krogu družine v Začretu pri Celju, je izrazil veselje, da je predvolilne kampanje konec. Za njim je naporen mesec, je povedal. Kampanjo je ocenil kot kolikor toliko kulturno.

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je volilno kampanjo po oddaji glasu v Šmarci pri Kamniku ocenil kot "nič posebnega". "Bilo je nekaj pozitivnega in nekaj negativnega kot v vsaki kampanji," je menil Šarec, ki je na volitve prišel s starejšo hčerko.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je kampanjo označil kot trdo in sovražno, v kateri je bilo izrečenih veliko laži.

Predsednik SD Dejan Židan je nasprotno kampanjo ocenil kot umirjeno. Želeli so si sicer več argumentirane razprave. Kritičen pa je bil do pogostih domnevnih kršitev volilnega molka, zlasti na družbenih omrežjih.

Predsednik DZ Milan Brglez je ob oddaji glasu v Logatcu je glede porasta prijav domnevnih kršitev volilnega molka ocenil, da jih gre po eni strani najverjetneje pripisati živčnosti "glede na to, da so predhodna pričakovanja glede na objavljene ankete takšna, ki dvigujejo tenzijo". Po drugi strani pa je opozoril na samo pojmovanje volilnega molka, ki da se je nekoliko spremenilo.

Da bi bilo treba volilni molk preprosto ukiniti, pa je menil prvak NSi Matej Tonin, ki je glas oddal v Lazah pri Tuhinju v družbi žene in obeh hčera.

"S kršitvami volilnega molka pa naj se ukvarjajo pristojni organi," pa je dodal koordinator Levice Luka Mesec. Za oddajo glasu na volišču v Ljubljani se je moral postaviti v dolgo vrsto, ob čemer je izrazil veselje, zaradi dolgih vrst. To je po njegovih besedah dober znak za demokracijo.

Volivci danes na osmih državnozborskih volitvah v zgodovini samostojne države izbirajo novo sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Na voliščih po vsej državi bo med 7. in 19. uro glas za svojega kandidata lahko oddalo 1,7 milijona volilnih upravičencev. Do zaprtja volišč še vedno velja volilni molk.

Do 11. ure je po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 295.763 volivcev oziroma 17,27 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do danes do 13. ure prejela 115 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 73 obvestil je bilo takoj ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka. Tako inšpektorat za notranje zadeve na osnovi prejetih obvestil obravnava 42 zadev.

Državna volilna komisija zagotavlja, da morebitne težave pri glasovanju rešuje sproti. Po informacijah STA se jih je nekaj pojavilo na volišču omnia, kjer lahko glas oddajo volivci, ki so želeli glasovati na volišču zunaj svojega okraja.