Revija Reporter
Slovenija

Pahor zase pravi, da je "poreden in drugačen" kandidat, pričakuje pa zmago

STA

22. okt. 2017 20:33 Osveženo: 21:51 / 22. 10. 2017

Deli na:

Aktualni predsednik Borut Pahor je zadovoljen z izidom na današnjih volitvah, čeprav je posredno priznal, da je upal na izvolitev že v prvem krogu.

A zdaj je treba takoj pogumno naprej, da pridobi volivce, ki so danes podprli kandidate, ki ne bodo šli v drugi krog, je dejal v izjavi za medije.

"Sem maratonec, tudi po značaju, tako da se bom v drugem krogu poskušal opredeliti tako, da bodo tisti, ki so zdaj glasovali zame, to zaupanje zadržali, tisti, ki so omahovali in se odločili za druge kandidate, pa zaupali, da je imeti državnika na čelu, čeprav je morda sem in tja malo bolj poreden in drugačen od drugih, vendarle za varno prihodnost naše države zelo pomembno," je napovedal.

"Kar smo skupaj dosegli, je izjemen rezultat, ki nam pravi, da je bilo delo dobro opravljeno, da pa bo treba v naslednjih treh tednih te rezultate še nekoliko bolj prepričljivo predstaviti," je še dodal Pahor, ki je tudi na volitvah pred petimi leti nastopil v drugem krogu.

Obrnil se je tudi na volivce, ki v prvem krogu niso glasovali ne zanj ne za protikandidata v drugem krogu Marjana Šarca. "Po svojih najboljših močeh se bom potrudil, da bi si pridobil vaše zaupanje. Vem, da to ne bo lahko ... Iz izkušenj pa se mi zdi, da na koncu vseh koncev zmaga tisti, ki gradi na tistem, kar nam je skupno, in spoštuje razlike, ki so nepremostljive. Med nami so tudi razlike, ampak vendarle se mi zdi, da je več tistega, kar nas povezuje," je prepričan.

V teh okoliščinah dobiti skoraj 50 odstotkov glasov je po Pahorjevem mnenju izjemen rezultat. "Če bi mi ga zaupali na začetku kampanje, bi ga z veseljem sprejel. Čisto človeško je, da ko se za hip zdi, da bi lahko bil ta rezultat dosežen že v prvem krogu, pride trenutek žalosti - ki pa hitro mine," je razkril. Zdaj je treba takoj samozavestno naprej, je prepričan.

Pahor pričakuje, da bo v drugem krogu več prostora za neposreden dialog in bolj vsebinsko razpravo kot v kampanji pred prvim krogom. Meni, da se bodo takrat toliko lažje pokazale tudi njegove odlike. Za morebiten nov mandat kot svoje prioritete napoveduje povezovanje, sodelovanje, politično stabilnost in zlasti varnost.

"Na to smo bili pripravljeni od začetka"

Pahor se je v prvem odzivu po zaprtju volišč na današnjih volitvah zahvalil za podporo. "Zdi se, da bo potreben drugi krog," je dejal. Meni sicer, da bo na koncu zmagal, a za to se bo treba truditi do konca, je poudaril.

Pahor se je odzval ob preštetih nekaj več kot polovici glasov, ko mu je kazalo na nekaj manj kot 50-odstotno podporo. "Na to smo bili pripravljeni od začetka. Menim, da bom zmagal na teh volitvah, vendar se bo treba truditi, tako kot je običajno v življenju, vse do konca. Usmeril bom vse svoje moči v to, da prepričam, da sem najboljši predsednik za naslednjih pet let," je dejal.

Hkrati je ocenil, da je okoli 50-odstotna podpora predsedniku republike v okoliščinah, ko je nezaupanje do politike zelo veliko, zelo vzpodbuden rezultat. "In tako ga tudi jemljem," je dejal.

Dotaknil se je tudi relativno nizke udeležbe na volitvah. Kaže namreč, da bo manj kot polovična. Kot je dejal, bi si želel, da bi se več ljudi udeležilo volitev, "vendar je to vaša pravica, vi presojate", je dejal v nagovoru.

Izrazil je tudi upanje, da se bo kampanja pred drugim krogom volitev, ki bodo 12. novembra, osredotočila bolj na prihodnost kot na preteklost.