Revija Reporter
Svet

Enes Kanter Freedom: Od zvezdnika NBA do borca proti Erdoganu

Jure Gubanc
425

28. jul. 2024 20:00

Deli na:

Enes Kanter Freedom, nekdanji zvezdnik lige NBA in borec proti Erdoganu.

Profimedia

Enes Kanter, z novim priimkom Freedom, je eden najbolj prepoznavnih borcev za svobodo in demokracijo na svetu. Eden redkih, ki je tako poln poguma, da si drzne zoperstaviti tudi najbolj brutalnim diktaturam sveta. S košarkarsko kariero je prenehal, saj je liga NBA tako odvisna od kitajskega trga, da mu zaradi njegovih kritik kitajskega režima niso več omogočali normalnih razmer za igranje.

Kanter je prekinil svojo blestečo kariero v košarki, saj je velik trn v peti turški vladi Recep Tayip Erdogana. Vsem je lahko zgled, da je bojevitost za svobodo in demokracijo za vse najpomembnejša vrlina in potreba. Enes nam je v pogovoru predstavil glavne težave Turčije in borbo za demokracijo nasploh.

Že več kot deset let je minilo, odkar sem nazadnje videl svojo družino, razkriva Enes Kanter Freedom. Težave so se začele, ko je objavil primere korupcijskih škandalov v Turčiji pod Erdoganovo vlado.

»Moja družina ne more iz Turčije. Vzeli so jim potne liste. Tako oče kot mama ne moreta dobiti službe in sta na črni listi oblasti. Celo javno sta se morala odpovedati meni kot svojemu sinu.«

Prizadevati si moramo za poštene volitve v Turčiji, naslednje 2028. bodo prelomne, poziva Kanter Freedom. »Za dobro Turčije in stabilnosti regije se moramo znebiti Erdogana.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24