900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Energetska kriza: Bogati arabski šejki vladajo Zahodu

Deli na:
Energetska kriza: Bogati arabski šejki vladajo Zahodu

Savdski kronski princ Mohamed bin Salman - Foto: Profimedia

Zaradi ruskega napada na Ukrajino se je Zahod odločil, da zmanjša svojo energetsko odvisnost od Rusije. Velike izbire Zahod nima, saj lahko računa zgolj na arabske zalivske države. Energetsko odvisnost od Rusije tako zamenjuje energetska odvisnost od zalivskih držav.

Savdski kronci princ Mohamed bin Salman, ki mu očitajo vpletenost v umor kritičnega novinarja, bi rad Savdsko Arabijo preoblikoval v visokotehnološko državo, gospodarsko neodvisno od izvoza nafte.

Predsednik Združenih arabskih emiratov Mohamed bin Zajed Al Nahjan želi emirate spremeniti v največjega izvoznika vodika na svetu. Njegov največji tekmec bo Savdska Arabija.

Katar, ki gosti nogometno svetovno prvenstvo, je največji izvoznik zemeljskega plina na svetu in ima poleg Irana tudi največje zalog plina. Številne evropske države upajo, da jih bo katarski plin rešil energetske odvisnosti od Rusije.

Katar je svetlobna leta daleč od zahodnih demokracij. Je skorajda absolutistična monarhija, kjer ima vso oblast v rokah emir – ta že od prve polovice 19. stoletja prihaja iz rodbine Al Tani, ki je izvirno savdskega rodu.

Vojna v Ukrajini je ekonomsko gledano voda na mlin zalivskim državam, ki lahko dražje prodajajo zemeljski plin in nafto. Zahod nima veliko izbire, saj so energenti iz zalivskih držav edina realna alternativa ruskim energentom. Bogate zalivske države bodo tako še bogatejše.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24