bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Elizabeta II. obeležuje 60 let vladavine

Deli na:

Britanska kraljica Elizabeta II. danes v Leicestru začenja turnejo po Veliki Britaniji, s katero bodo na Otoku počastili 60. obletnico kraljičinega vladanja. V spremstvu soproga, princa Philipa, bosta v okviru turneje do julija obiskala številne kraje na Otoku, s čimer se želi kraljevi par prebivalcem zahvaliti za lojalnost.

V okviru turneje bosta Elizabeta II. in Philip med drugim 26. in 27. aprila obiskala še Wales, v začetku julija bosta na Škotskem, 25. julija pa bosta obiske različnih mest in krajev sklenila na jugovzhodu Anglije.

Ta niz obiskov je del praznovanj, s katerimi Britanci obeležujejo diamantno obletnico, odkar je Elizabeta II. 6. februarja 1952 sedla na prestol. Vrhunec bodo predstavljali dogodki med 2. in 5. junijem.

V praznovanja so vključeni tudi ostali člani družine. Tako je kraljičini vnuk, princ Harry, te dni na turneji po Srednji in Južni Ameriki, prestolonaslednik, princ Charles, bo z ženo Camillo na primer v letošnjem letu obiskal Avstralijo in Kanado, princ William pa namerava s soprogo Catherine obiskati azijsko-pacifiško območje, napovedujejo v Buckinghamski palači.Monarhinji z najdaljšim stažem v Evropi se je v sredo poklonil tudi britanski premier David Cameron. Menil je, da bi se država morala pokloniti dostojanstvu in dostojnosti, s katero je Elizabeta II. vodila državo. Državi je izkazala stabilnost, ki je bila ključna za "življenje naroda", je dodal.

Elizabeta II. je na prestol sedla 6. februarja 1952 po smrti očeta, kralja Jurija VI., uradno pa so jo okronali 2. junija 1953 na slovesnosti v londonski Westminstrski opatiji. V šestih desetletjih vladanja je bila priča številnim prelomnim dogodkom v svetovni zgodovini, od menjave predsednikov vlad, padca Berlinskega zidu, do prihoda barvne televizije in svetovnega spleta.

Ne glede na vse težave, ki so ji jih s svojim zasebnim življenjem povzročali tudi njeni otroci, pa Elizabeta II. ostaja še danes eden najbolj priljubljenih članov britanske kraljeve družine.