tina turner Odkrito.si

Tina Turner: Spregovorila o sinovem samomoru

meduza, cornwall Svet24.si

FOTO: Posneli meduzo, veliko kot človek

Nal Husič Petisvet.si

Nal Husić: karte kažejo, kako nas 'luna gunca'

miro cerar bmw Svet24.si

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko ...

severina Svet24.si

FOTO: Severina, imaš res 47 let?

paulina p Njena.si

Ljubezen na vasi: Izpadla Paulina razkrila ...

wabra nina-mjp Njena.si

Znana Slovenka zaradi bolezni prestala težko ...

Svet

Ekvadorski predsednik je Assangea obtožil, da je želel iz ambasade narediti "center za vohunjenje"

Deli na:
Ekvadorski predsednik je Assangea obtožil, da je želel iz ambasade narediti "center za vohunjenje"

Foto: reuters - Assange

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je v pogovoru za britanski časnik Guardian branil odločitev o odvzemu mednarodne zaščite Julianu Assangeu. Zatrdil je, da je ustanovitelj Wikileaksu na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kjer je prebival zadnjih sedem let, poskušal vzpostaviti "center za vohunjenje".

"Žal so bile na našem ozemlju in z dovoljenjem prejšnje vlade znotraj ekvadorskega veleposlaništva v Londonu zagotovljene zmogljivosti za vmešavanje v procese drugih držav," je v pogovoru za britanski časnik dejal Moreno.

"Ne moremo dopustiti, da naša hiša, hiša, ki je odprla svoja vrata, postane center za vohunjenje," je poudaril Moreno, ki je predsednik Ekvadorja postal leta 2017. "Naša odločitev ni arbitrarna, temveč temelji na mednarodnem pravu," je dodal.

47-letnega Avstralca je v četrtek britanska policija aretirala po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Ekvadorska vlada mu je pred tem odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo. Tja se je zatekel v izogib izročitvi Švedski, kjer je bil obtožen posilstva po obisku te države leta 2010. Assange obtožbe zanika.

Obtožbe o posilstvu so sicer leta 2017 na Švedskem umaknili, a bi do avgusta 2020 lahko znova uvedli preiskavo.

Assangeu grozi tudi izročitev ZDA, kjer je uradno obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ker ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Grozilo naj bi mu pet let zapora.

Loading...