Zvezdana Mlakar 1 Odkrito.si

Zvezdana Mlakar o partnerju: Verjetno sva tudi ...

andrew freund Svet24.si

Našli pogrešanega 5-letnika. V plastiko ovito ...

Svetlobni delavci Petisvet.si

Čigav prihod napoveduje stara prerokba?!

alenka bratusek bobo1 Svet24.si

Je ministrica Alenka Bratušek izsiljevala župana...

6_boštjan Romih z Danom in Lilo Svet24.si

Boštjana Romiha divjanje ni zanimalo

luka šulić Njena.si

Slovenski glasbenik pokazal ženin nosečniški ...

ilka štuhec Njena.si

Ilka Štuhec navdušila v kopalkah in sporočila ...

Svet

Assangeova mati zahteva sinovo izpustitev iz pripora

Deli na:
Assangeova mati zahteva sinovo izpustitev iz pripora

Foto: Profimedia - Assangea so britanski policisti aretirali v četrtek.

Mati ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea je podprla spletno peticijo za izpustitev sina, ki ga je v četrtek na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu aretirala britanska policija. Britanske oblasti je pozvala, naj bodo z njim potrpežljivi in prijazni.

Christine Assange je sporočila, da je njen sin osem let "pridržan brez obtožnice" in že šest let prikrajšan za svež zrak, sončno svetlobo in gibanje. "Prosim bodite potrpežljivi, nežni in prijazni do njega," je dodala. Na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu je sicer Assange bival od leta 2012.

Odzvala se je tudi na besede britanske premierke Therese May, ki je v četrtek po aretaciji v britanskem parlamentu dejala, da nihče ni nad zakonom. Assangeova mati jo je obtožila, da želi s podporo "brutalni in nezakoniti aretaciji njenega pogumnega in mučenega sina preusmeriti pozornost od brexita".

Podpisala je tudi spletno peticijo, ki poziva k Assangeovi izpustitvi, "preden bo prepozno". Peticijo, ki jo je sprožila ameriška igralka Pamela Anderson, je doslej podpisalo že 36.000 ljudi.

Avstralca je v četrtek britanska policija aretirala po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, potem ko mu je ekvadorska vlada odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo. Zdaj mu grozi izročitev v ZDA, kjer je uradno obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ker ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Grozilo naj bi mu pet let zapora.Njegovi odvetniki izročitvi ZDA odločno nasprotujejo, ker ni jasno, ali morda ne obstaja še kakšna obtožnica. Zaradi izdaje bi mu lahko grozila celo smrtna kazen.

Izročitvi Assangea nasprotuje tudi vodja britanskih opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn. "Izročitvi Juliana Assangea ZDA, ker je predstavil dokaze o zločinih v Iraku in Afganistanu, je treba nasprotovati," je pozval britansko vlado.

Pravni strokovnjaki so sicer danes pojasnili, da bi lahko odločanje o izročitvi trajalo več let, saj so možne pritožbe. Vendar pa jo bo na koncu morda težko preprečiti. "Proti tej izročitvi se bo zelo težko boriti, glede na naravo sporazuma o izročitvah med ZDA in Združenim kraljestvom," je povedal Anthony Hanratty iz družbe BDB Pitmans.

Tudi odločanje v podobnih primerih je trajalo več let. Heker Gary McKinnon, katerega izročitev zahtevajo ZDA zaradi domnevnega vdora v računalniški sistem vojske, se je desetletje boril proti izročitvi in jo tudi preprečil. Velika Britanija se je nazadnje odločila, da ga ne bo izročila, ker obstaja velika verjetnost, da bi storil samomor. Poleg tega trpi tudi za avtizmom, kar je vplivalo na odločitev britanskih oblasti.

Loading...