Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Eksplozivni Boltonov rokopis zgodba dneva v Washingtonu

Deli na:
Eksplozivni Boltonov rokopis zgodba dneva v Washingtonu

John Bolton. - Foto: Profi media

Odvetniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa so se morali zadnji dan zavračanja ustavne obtožbe med sodnim procesom v senatu posvetiti zavračanju navedb nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona, ki je v rokopisu svoje nove še neizdane knjige napisal, da je Trump storil natanko to, kar mu očita obtožnica.

Trumpovi odvetniki in drugi podporniki so ves čas trdili, da predsednik nikoli ni vezal kongresno potrjene vojaške pomoči Ukrajini s tem, da Ukrajina naznani preiskavo predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna. Bolton v rokopisu knjige, ki je bil decembra pred izidom poslan v pregled svetu za nacionalno varnost - torej v Belo hišo - trdi, da je Trump storil natanko to.

Glavni argument obrambe s tem pade v vodo, čeprav je odvetnik Alan Dershowitz že v ponedeljek zatrdil, da četudi bi bilo to, kar trdi Bolton, res, še vedno ni razlog za Trumpovo odstavitev.

Glavni pravnik Bele hiše Jay Sekulow je včeraj trdil, da Boltonova knjiga ni sprejemljiv dokaz za senat, ko odloča o ustavni obtožbi, ker ne gre za igro uhajanja informacij in rokopisov brez vira. Vir je sicer Bolton, ki je do septembra tesno sodeloval s Trumpom pri oblikovanju ameriške zunanje in varnostne politike.

Boltonov rokopis je potopil tudi trditev odvetnikov, da ni osebe, ki bi imela informacije iz prve roke o Trumpovih dejanjih okrog Ukrajine. Demokrati zahtevajo, da senat zasliši Boltona in nekaj republikancev se nagiba k temu, da bi bilo to treba storiti.

To pa dela težave strategiji vodje senatne večine Mitcha McConnella, da senatno sojenje Trumpu spravi hitro do oprostitve obtožb s 53 republikanskimi glasovi v stočlanskem senatu.

Če bo dovolj senatorjev verjelo Boltonu, ne pa Trumpu, ki zanika, da bi Boltonu kdaj povedal kaj takega, o čemer piše, se lahko zgodi, da se bo sodni proces v senatu nekoliko podaljšal. Če pa se bo dovolj republikancev odločilo glasovati po svoji vesti, lahko pride do epiloga, na katerega doslej ni nihče resno računal.


Problem za Trumpa je v tem, da je Bolton kredibilen, ker ga ni mogoče označiti za do republikancev in predsednika sovražno nastrojenega liberalca. Bolton je znan zunanjepolitični republikanski jastreb in konservativec in jasno izpričan nasprotnik demokratov.

Zaradi zapleta z Boltonom senator iz Utaha Mitt Romney vse bolj glasno zahteva, naj se zaslišijo dodatne priče. Nerodnosti položaja, v katerem so se znašli, pa se zaveda tudi več drugih republikancev, ki bodo morali novembra pred volivce v državah, kjer jim izvolitev ni zagotovljena. Večina Američanov ima prirojen občutek za "fair play" in to, kar počne republikansko vodstvo senata, se jim ne zdi prav.

James Lankford iz Oklahome je že predlagal kompromisno rešitev, da senatorji dobijo Boltonov rokopis in ga pogledajo za zaprtimi vrati. S tem se strinja Trumpov zaveznik Lindsey Graham iz Južne Karoline, vodja demokratske manjšine Chuck Schumer pa meni, da je ideja absurdna.

"Ne bomo se pogajali. Zahtevamo štiri priče in štiri nize dokumentov, dokler resnica ne pride na dan," je dejal Newyorčan. Republikanec iz Pensilvanije Pat Toomey pa zahteva, da če demokrati dobijo sovje priče, morajo tudi oni recipročno dobiti svoje, in sicer z Josephom Bidnom na čelu.

Trump je obtožen zlorabe pooblastil, ker je od Ukrajine zahteval preiskavo Bidna, kar bi mu koristilo za letošnje predsedniške volitve. Obtožen je tudi oviranja preiskave o tej zlorabi pooblastil. O Bidnovi korupciji v Ukrajini, zaradi katere je Trump zahteval preiskavo, ni niti najmanjšega dokaza, razen natolcevanj Trumpovih podpornikov.

"Nimam se kaj zagovarjati. To je le igra. Kaj naj zagovarjam? Razlog, zakaj je ustavno obtožen, je ta, da je hotel ukrajinsko vlado prepričati, naj me umaže, kar je zavrnila," je dejal Biden v Iowi in razložil, da res ne vidi razloga, zakaj bi moral pričati v senatu o Trumpovih dejanjih.

Potopis ustavne obtožbe predvideva, da se po zaključku nastopa obrambe nameni 16 ur za pisna vprašanja senatorjev obrambi in tožilstvu, nato nekaj ur premlevanja odgovorov in glasovanje o dodatnih pričah. Pred Boltonovo eksplozijo se je pričakovalo glasovanje 53 proti 47 proti dodatnim pričam in svetlo prihodnost za nedolžnega Trumpa do novembrskih volitev. Sedaj to ni več tako gotovo.