nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Egiptovski predsednik obljublja: Farsa izraelske agresije se bo končala danes

Deli na:
Egiptovski predsednik obljublja: Farsa izraelske agresije se bo končala danes

Fotografija je simbolična. - Foto: Reuters

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je napovedal, da se bo izraelska agresija na območje Gaze končala še danes, posredovanje Kaira pa bo že v nekaj urah dalo pozitivne rezultate, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Farsa izraelske agresije se bo končala danes, v torek. Napori za dosego prekinitve ognja med Palestinci in Izraelci pa bodo v nekaj urah dali pozitivne rezultate," je dejal Mursi.

Neimenovani predstavnik Hamasa je medtem razkril, da so vodja Hamasa Haled Mašal in njegovi pogajalci trenutno na pogovorih z vodjo egiptovske obveščevalne službe Mohamedom Šehato in da ni "skrivnost, da smo tik pred dogovorom". Dodal je, da Hamas še vedno vztraja, da mora Izrael prekiniti šestletno blokado Gaze.

Viri pri Hamasu in Islamskemu džihadu so nekaj ur kasneje, podobno kot Mursi, obelodanili, da bodo še drevi v Kairu razglasili prekinitev ognja. Po navedbah nekega predstavnika Hamasa naj bi prekinitev ognja razglasili ob 20. uri po srednjeevropskem času.

V Izraelu Mursijevih izjav niso želeli komentirati. Je pa izraelski premier Benjamin Netanjahu danes vodstvo Hamasa z referencami na Biblijo opozoril, da morajo izbrati med mirom ali "Davidovim mečem", uperjenim proti tistim, ki želijo Izraelce izruvati iz njihove dežele. Ob tem je dodal, da so uničili že več tisoč raket, uperjenih proti judovski državi.

Generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi je medtem skupaj z delegacijo arabskih ministrov prispel na obisk Gaze, spremlja pa jih tudi turški zunanji minister Ahmet Davutoglu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Tukaj smo, da prebivalcem Gaze izkažemo solidarnost in spoštovanje," je ob tem za arabsko televizijo Al Džazira dejal egiptovski zunanji minister Mohamed Amr.


Al Arabi pa je nato poudaril, da ključnega pomena ni sklenitev premirja, ki bi končalo šestdnevno izraelsko ofenzivo, temveč konec izraelske okupacije palestinske zemlje. "Ključnega pomena je, da arabske in muslimanske države ter vse prijateljske države po svetu osredotočijo svoja prizadevanja na konec izraelske okupacije," je med kratkim obiskom v Gazi dejal al Arabi.

Na pogovore o zadnji krizi z izraelskimi in palestinskimi voditelji je danes dopotoval tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, drevi oz. v noči na sredo pa v Izraelu pričakujejo tudi ameriško državno sekretarko Hillary Clinton.

V Gazi pa zaenkrat koncu nasilja ni videti. V novem izraelskem zračnem napadu je danes umrlo najmanj pet ljudi, s čimer se je število smrtnih žrtev ofenzive na območje, ki jo je judovska država začela v sredo, povzpelo na 121. Ranjenih je bilo več kot 900 ljudi.

Izrael za zdaj kljub grožnjam na Gazo ni sprožil kopenske ofenzive. To pa strahov o možnosti tovrstnega posredovanja ni odpravilo, okrepili pa so jih letaki, ki jih je danes na mesto Gaza odvrglo izraelsko letalstvo.

V letakih Izrael prebivalce poziva, naj takoj zapustijo svoje domove in se premikajo proti središču mesta, pri čemer navaja tudi ceste, ki naj se jim izognejo.

Medtem pa je oboroženo krilo Hamasa potrdilo, da so njegovi pripadniki v mestu Gaza ubili šest ljudi, ki jih sumijo sodelovanja z Izraelom. Kot so krvavi dogodek opisali očividci, so zamaskirani moški na enem izmed križišč v Gazi šest ljudi potegnili iz nekega kombija, jih prisilili, da so se ulegli na tla, in jih nato ubili. Eno izmed trupel so zatem privezali na motorno kolo in ga vlekli po ulicah.