oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Egipt je uspešno preizkusil nov Sueški prekop

Deli na:
Egipt je uspešno preizkusil nov Sueški prekop

Foto: Reuters

Egipt je zaključil prvo poskusno plovbo po t. i. novem Sueškem prekopu, so sporočili uradniki. Nova plovna pot bo tako uradno odprta prihodnji mesec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi Sueški prekop je nastal z 72 kilometrov dolgim projektom, katerega namen je bil povečati kapaciteto in s tem pohitriti promet po obstoječi plovni poti. S skrajšanjem čakalnega časa za prehod ladij naj bi povečali tudi prihodke.

Poskusno plovbo je opravilo šest ladij, razdeljenih na dve floti. Ena flota je plula od juga proti severu, ladje pa so plule pod zastavami Singapurja, Luksemburga in Bahrajna. Druga skupina je plula od seveda proti jugu, in sicer pod zastavami Liberije, Singapurja in Hongkonga.

Projekt novega prekopa je vključeval 37 kilometrov na novo izkopane poti in 35 kilometrov, na katerih so širili in poglabljali obstoječi kanal. Uradno bodo kanal slovesno odprli 6. avgusta. Z zaključkom projekta naj bi se čakalni čas za ladje skrajšal z 18 na 11 ur.

Egipt sicer želi z novim Sueškim prekopom razviti tudi bližnje ozemlje, kjer želi ustvariti industrijsko in trgovsko središče. Projekt predvideva izgradnjo novih pristanišč in razvoj logističnih storitev.

Denar za gradnjo novega kanala, devet milijard dolarjev, so zbrali s prodajo delnic v projektu domačim vlagateljem. Projekt naj bi podvojil prihodke prekopa z dobrih pet milijard dolarjev v letošnjem na več kot 13 milijard dolarjev v letu 2023.

Sueški prekop je bil zgrajen pred 146 leti in je ena od najbolj prometnih pomorskih poti.