favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Edward Snowden v intervjuju za New York Times kritičen do Timesa

Deli na:
Edward Snowden v intervjuju za New York Times kritičen do Timesa

Foto: Reuters

Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki se nahaja na neimenovanem kraju v Rusiji, je spregovoril za ameriški časnik The New York Times. V danes objavljenem intervjuju je pojasnjeval, zakaj je podatke o spornem ameriškem nadzoru nad internetom in telefonskimi komunikacijami razkril ravno izbranima dvema novinarjema.

Pri New York Timesu pojasnjujejo, da je njihov novinar s Snowdnom pogovor opravil prek šifriranih sporočil. Predvsem ga je zanimalo, zakaj je Snowden za prenašalca svojih sporočil izbral avtorico dokumentarnih filmov Lauro Poitras in novinarja britanskega Guardiana Glenna Greenwalda, ne pa katerih drugih vidnejših novinarjev iz uglednih časnikov, kot so New York Times, Washington Post in Wall Street Journal.

Snowden je pojasnil, da so po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 številni pomembni ameriški mediji "opustili svojo vlogo nadzora nad oblastjo". Po mnenju Snowdna je sicer šlo za "logično poslovno strategijo", saj bi bili kritični mediji v obdobju zaostrenega nacionalizma videti kot nepatriotski in bi jih zato trg kaznoval.


"Laura in Glenn sta med redkimi, ki sta v tem obdobju brez strahu poročala o kontroverznih temah, čeprav sta se pri tem srečevala z osebnimi kritikami," je poudaril Snowden. Konkretno za Poitrasovo pa je dodal še, da je v postopku prvih stikov ugotovil, da je bila ona bolj sumničava do njega kot on do nje, zaradi česar se ji je lažje odprl.

Presenetilo pa ga je tudi, da Greenwald ni upošteval njegovih navodil o šifrirani komunikaciji. "Presenetilo me je, da v medijskih organizacijah obstajajo ljudje, ki se ne zavedajo, da kakršno koli nešifrirano sporočilo, poslano prek interneta, prejmejo vse obveščevalne agencije na svetu," je poudaril in dodal, da upa, da so tudi njegova razkritja to spremenila.

Nekdanji pogodbeni analitik ameriške agencije za nacionalno varnost NSA Snowden se trenutno nahaja v Rusiji, ki mu je v začetku meseca odobrila enoletni azil. ZDA Snowdna iščejo zaradi izdaje zaupnih podatkov, Rusija pa mu je azil podelila, potem ko je mesec dni preživel v tranzitnem predelu moskovskega letališča Šeremetjevo. V Moskvo se je zatekel iz Hongkonga, kjer je omenjenima novinarjema razkril skrivnosti ameriškega vohunskega programa.