pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ebola ogroža obstoj Liberije

Deli na:
Ebola ogroža obstoj Liberije

Foto: Reuters

Liberijski obrambni minister Brownie Samukai je v Varnostnem svetu Združenih narodov v torek opozoril, da ebola, ki se v državi širi kot "gozdni požar", ogroža obstoj Liberije. To je dejal, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozorila, da Liberijo najhujše šele čaka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta hemoragična mrzlica je v zahodni Afriki najbolj prizadela Liberijo, kjer je zahtevala polovico vseh življenj - 1224 ljudi. WHO je že v ponedeljek Liberijo posvaril pred več tisoč možnimi novimi okužbami v naslednjih treh tednih.

Minister Samukai je VS ZN tudi opozoril, da Liberiji primanjkujejo infrastruktura, logistika, strokovno znanje in finančna sredstva za učinkovit boj proti bolezni in da se njen zdravstveni sistem z boleznijo ne more učinkovito spopasti. Moteno je tudi že delovanje države, poroča britanska medijska mreža BBC.

Odposlanka ZN v Liberiji Karin Landgren pa je opozorila, da se je s smrtonosnim virusom okužilo že najmanj 160 liberijskih zdravstvenih delavcev, ki sicer delajo brez ustrezne zaščite, urjenja ali plačila. Ebolo je označila za največjo grožnjo državi po vojni.

Svetovana zdravstvena organizacija je sicer v torek zvišala število smrtnih žrtev epidemije ebole v zahodni Afriki. Kot je sporočila, je do 6. septembra v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji skupaj umrlo 2288 ljudi, okužilo pa se jih je 4269.

Obenem je opozorila, da je skoraj polovica vseh ljudi umrla v manj kot mesecu dni. 47 odstotkov smrtnih primerov in 49 odstotkov vseh zabeleženih primerov okužb se je zgodilo v zadnjih 21 dneh, je poudaril WHO.