nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džihadisti so v Bruslju načrtovali tudi ugrabitve slavnih osebnosti

Deli na:
Džihadisti so v Bruslju načrtovali tudi ugrabitve slavnih osebnosti

Ibrahim El Bakraoui - Foto: Twitter

Teroristi, ki so lani marca izvedli napade na bruseljskem letališču in postaji podzemne železnice, so želeli slavne talce zamenjati za zaprte džihadiste.

Džihadisti, ki so izvedli smrtonosne teroristične napade v Bruslju, so načrtovali tudi ugrabitve znanih osebnosti, ki so jih nameravali zamenjati za svoje zaprte soborce, so v sredo poročali belgijski mediji.

Kot sta navedla javna radia RTBF in VRT, so preiskovalci do tega zaključka prišli po odkritju posnetka pogovora na prenosnem računalniku, ki so ga našli v smetnjaku v bruseljski četrti Schaerbeek. Ta je bila izhodišče za morilski pohod napadalcev 22. marca lani.

Na posnetku je pogovor med skrajnežem Islamske države v Siriji ter bruseljskimi napadalci Ibrahimom El Bakraouijem in Najimom Laachraouijem, ki sta se razstrelila na letališču v belgijski prestolnici, in Khalidom El Bakraouijem, ki je napad izvedel na postaji podzemne železnice Maelbeek, povzema francoska tiskovna agencija AFP.


Preiskovalci so sogovornika iz Sirije identificirali kot Osamo Atarja, belgijsko-maroškega veterana med skrajneži, ki je bil zaprt v ameriških zaporih v Iraku.

Trojica v Bruslju je glede na poročanje medijev načrtovala niz terorističnih dejanj, vključno z ugrabitvami "ene ali dveh" osebnosti, ki bi jih nato uporabili pri zahtevi za "osvoboditev naših bratov in sester", zaprtih v Belgiji. Med slednjimi je tudi Mehdi Nemmouche, ki je med napadom na judovski muzej v Bruslju maja 2014 ubil štiri ljudi.

Trojica na koncu ugrabitev ni izvedla, je pa v napadih na bruseljskem letališču in postaji podzemne železnice ubila 32 ljudi in jih več sto ranila.

Belgijski preiskovalci medijskih poročil niso želeli komentirati, dodaja AFP.