Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Duma odvzela poslanski mandat Putinovemu kritiku

Deli na:
Duma odvzela poslanski mandat Putinovemu kritiku

Foto: Reuters

Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, je danes zaradi domnevnega konflikta interesov odvzel mandat poslancu Pravične Rusije Genadiju Gudkovu, ki velja za enega glasnih kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta nenavadna poteza je že sprožila odzive, češ da gre za Putinovo maščevanje zaradi ostrih kritik na račun Kremlja.

Za odvzem poslanskega mandata Gudkovu je danes v dumi glasovalo 291 poslancev, 150 jih je bilo proti, trije so se glasovanja vzdržali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po takšnem razpletu dogodkov je Gudkov nemudoma zapustil dvorano in v izjavi novinarjem poudaril, da se je Rusija danes osramotila pred celim svetom. Napovedal je tudi pritožbo na rusko vrhovno sodišče.

"Še naprej se bom boril. Ne bom zapustil države in se skrival kot zajec," je nadaljeval Gudkov in opozoril, da je država s tem storila korak naprej k državljanski vojni.

Gudkov velja za eno od vodilnih osebnosti množičnih protestov v Rusiji proti predsedniku Putinu, ki več ali manj potekajo že vse od decembra lani. Ves čas je opozarjal na volilno prevaro in sistemsko korupcijo. Bil pa je tudi eden redkih, ki so v dumi odkrito kritizirali Putina.

Ruski preiskovalni odbor medtem preiskuje, ali je Gudkov kot poslanec kršil zakon z lastniškim deležem v zasebnem podjetju. Odločitev o tem, ali bodo sprožili kazensko preiskavo, naj bi odbor sporočil 23. septembra.

S tem ko je izgubil poslanski mandat, je Gudkov ostal brez poslanske imunitete, kar teoretično pomeni, da bi ga lahko kazensko preganjali.