nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Do Putina kritičen ameriški novinar nezaželen v Rusiji

Deli na:
Do Putina kritičen ameriški novinar nezaželen v Rusiji

Foto: Reuters

Rusija je ameriškemu novinarju Davidu Satterju, dolgoletnemu kritiku ruskega predsednika Vladimirja Putina, prepovedala vstop v državo, češ da je nezaželen. Gre za eno prvih tovrstnih potez Moskve po koncu hladne vojne. Moskva trdi, da je 66-letni Satter grobo kršil pogoje vizuma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Satter, nekdanji dopisnik Financial Timesa in Wall Street Journala, ki je o Rusiji in nekdanji Sovjetski zvezi napisal tri knjige, je v Rusiji od septembra lani delal in živel kot svetovalec za Radio svobodna Evropa/Radio svoboda (RFE/RL).

V začetku decembra je Satter odpotoval v ukrajinsko prestolnico Kijev, od koder je poročal o obsežnih protestih proti vladi zaradi zavračanja podpisa pogodbe o približevanju EU. Težave so se začele, ko se je iz Ukrajine želel vrniti nazaj v Rusijo, saj je v času bivanja v tujini skušal obnoviti svoj vizum za bivanje v Rusiji.

Ruske oblasti so ga 25. decembra obvestile, da je bila njegova prošnja za odobritev poročevalskega vizuma zavrnjena. Kot razlog so navedle, da je njegova prisotnost v državi "nezaželena".

"Pojasnili so mi, da je moja prisotnost v Rusiji s stališča varnostnih organov nezaželena. Razen tega niso bili navedeni nobeni razlogi," je iz Londona sporočil Satter.


"Moje osebne stvari so v Moskvi, kjer imam stanovanje. Brez dovoljenja za vstop v državo ne morem po njih. Rad bi se vrnil na delo v Moskvo, a brez vizuma ne morem," je še dodal.

Prvi mož RFE/RL Kevin Klose je v izjavi, objavljeni na spletni strani radia, izpostavil, da bi lahko izraz "nezaželen" enačili z razglasitvijo Satterja za persono non grata.

O incidentu so sicer že obvestili ameriško veleposlaništvo v Moskvi, ki je pri ruskih oblasteh tudi uradno protestiralo in zahtevalo pojasnilo, ki pa ga ni dobilo. Spor, ki bo še dodatno zaostril odnose med Washingtonom in Moskvo, je izbruhnil le nekaj tednov pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju.

Rusija v odzivu trdi, da je Satter kršil pravila vizuma, česar se tudi sam zaveda. Po poročanju britanskega BBC naj bi mu moskovsko sodišče novembra naložilo denarno kazen, ker se je zadrževal v državi po preteku veljavnosti prejšnjega vizuma, in mu naložilo, da zapusti državo. Oblasti so mu izrekle tudi petletno prepoved vrnitve v Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Satter je ta argument označil za "birokratsko zvijačo". Kot trdi, so mu zagotovili, da bo njegov vizum obnovljen.