klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dražba Hitlerjevih slik razburila javnost

Deli na:
Dražba Hitlerjevih slik razburila javnost

Med voditelji, ki imajo vse naštete lastnosti lahko najdemo tudi Adolfa Hitlerja. - Foto: Youtube

V Nürnbergu bo danes na dražbi umetniških del tudi pet slik, katerih avtorstvo pripisujejo Adolfu Hitlerju. Dražba je ponovno razburila javnost, toliko bolj, ker slike nacističnega diktatorja vedno dosežejo zelo visoke cene. Župan Nürnberga Ulrich Maly je ponudbo dražbene hiše Weidler označil za neokusno, poroča Süddeutsche Zeitung.

Med Hitlerjevimi deli na dražbi je med drugim slika gorskega jezera z izhodiščno ceno 45.000 evrov. Še pred dražbo so nekaj del iz ponudbe umaknili, saj se je porajala domneva, da gre za ponaredke. Zadevo zdaj preiskuje policija.

Na dražbi bo tudi domnevno Hitlerjev pleteni naslanjač, ki ima ob straneh svastiko. Da dražbena hiša ne bi prišla navzkriž z zakonom, so v predstavitvenem katalogu svastiko zameglili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posel s predmeti, tesno povezanimi z nacizmom, ima dolgo tradicijo, ki je ne presekajo ne javno zgražanje ne medijski pogromi. V Nemčiji so nacistični simboli v javnosti prepovedani, a so dovoljene izjeme, če so ti postavljeni v izobraževalni ali zgodovinski kontekst.

Hitlerjeve slike zato niso protizakonite, saj na njih niso upodobljeni nacistični simboli, temveč gre najpogosteje za krajine.

Hitler je v svoji mladosti želel poslati slikar, a njegovi akvareli niso odstopali od nešteto drugih. Ne glede na njihovo umetniško vrednost so Hitlerjeve slike izjemno zaželene med zbiratelji nacističnih predmetov.