Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Demokratki Kamali Harris je zmanjkalo denarja, zato izstopa iz tekme za predsedniško nominacijo

Deli na:
Demokratki Kamali Harris je zmanjkalo denarja, zato izstopa iz tekme za predsedniško nominacijo

KAMALA HARRIS - Foto: Arhiv Svet24

Ameriška senatorka Kamala Harris iz Kalifornije se je odločila, da si ne bo več prizadevala za osvojitev predsedniške nominacije demokratske stranke. Odstopov od kampanje je bilo doslej že nekaj, vendar pa je njen odmeven, saj je kar nekaj časa veljala za kandidatko z možnostmi za uspeh.

Harrisova je podpornikom sporočila, da z globokim obžalovanjem in hkrati z globoko hvaležnostjo, prekinja kampanjo. Ob tem je zagotovila, da se bo še naprej borila za teme, ki jih je poudarjala med kampanjo, v prvi vrsti pravico za vse ljudi.

V nedeljo in ponedeljek sta iz tekme izstopila za večino Američanov neznana nekdanji kongresnik iz Pensilvanije Joe Sestak in guverner Montane Steve Bullock, pred njima pa je najbolj odmeval izstop nekdanjega kongresnika iz Teksasa Beta O'Rourka, ki je veljal za enega od možnih favoritov, a si je zaprl vrata, ko je po strelskem pokolu v El Pasu obljubil, da bo Američanom pobral avtomatsko orožje.

Temnopolta Harrisova je prišla nekoliko bolj v ospredje na enem od uvodnih televizijskih soočenj demokratskih kandidatov, ko je spotaknila vodilnega kandidata, nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna z "zgodovinskim" vprašanjem o tem, kdo je v preteklosti podpiral prisilno integracijo belih in temnopoltih šolarjev po ZDA.


To ji je za nekaj časa zvišalo podporo v anketah, vendar to ni vprašanje, ki bi danes zanimalo ameriške volivce. V času, ko ima velik pomen mnenje volilne baze, ji je bolj kot ne škodila njena preteklost neizprosne tožilke, kar bi bila kasneje v primeru uspeha prednost v spopadu s Trumpom.

Demokratskih kandidatov je trenutno še vedno preveč, da bi lahko vsak dobil dovolj podpore in donacij za nadaljevanje kampanje. Brez tega pa ni udeležbe na prihodnjih televizijskih soočenjih, ki prispevajo k prepoznavnosti kandidata.

Ankete trenutno kažejo, da se je izoblikovala vodilna četverica kandidatov na čelu z Bidnom, ki zastopa politično sredino, senatorjema Elizabeth Warren in Berniejem Sandersom, ki sta na levi, ter županom Petom Buttigiegom, ki se prav tako uvršča bolj v sredino.

Tja se rine tudi nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg, ki je v prvi anketi, odkar je uradno razglasil kampanjo, prehitel vse druge kandidate razen vodilne četverice. Prehitel je tudi senatorko slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki še vedno upa, da se bo na sredini odprl prostor za njen prodor.