Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Demokrati sprožili postopek ustavne obtožbe zoper Trumpa

Deli na:
Demokrati sprožili postopek ustavne obtožbe zoper Trumpa

Donald Trump - Foto: Profimedia

Demokrati so v predstavniškem domu ameriškega kongresa uradno sprožili že drugo ustavno obtožbo zoper predsednika ZDA Donalda Trumpa, potem ko so republikanci blokirali resolucijo s pozivom podpredsedniku Miku Penceu in kabinetu, da Trumpa odstavijo po 25. amandmaju k ameriški ustavi.

Demokratska večina predstavniškega doma kongresa je najprej hotela po hitrem postopku glasovati o resoluciji, ki bi Pencea in kabinet pozvala k odstavitvi Turmpa po ustavnem amandmaju, ki to omogoča, če predsednika razglasijo za opravilno nesposobnega. Republikanci so to blokirali in demokrati so nemudoma vložili že pripravljeno ustavno obtožbo, ki zajema le eno točko kaznivega dejanja vzpodbujanja k vstaji proti ameriški vladi.

Demokrati bodo dali v torek ponovno na glasovanje resolucijo s pozivom Penceu in kabinetu, naj sprožijo 25. amandma in to po rednem postopku. Republikanska manjšina tega ne bo mogla več blokirati in resolucija bo sprejeta. Pence in ministri Trumpove vlade bodo nato dobili še en dan časa za ukrepanje, za kar ne kažejo nobene volje. Demokrati naj bi potem v sredo dali na glasovanje potrditev ustavne obtožbe.


Trump bo postal prvi predsednik ZDA v zgodovini z dvema ustavnima obtožbama, kar mu je uspelo doseči v le enem štiriletnem mandatu. Prvo ustavno obtožbo so demokrati vložili leta 2019 zaradi pritiska na Ukrajino, da mu s preiskavo Josepha Bidna pomaga na volitvah leta 2020. Republikanska večina je nato Trumpa lani oprostila in ostal je na položaju.

Druga ustavna obtožba je posledica Trumpovega vzpodbujanja podpornikov za napad na ameriški kongres, kjer so v sredo formalno potrjevali Bidnovo volilno zmago. Demokrati ustavne obtožbe ne bodo nemudoma posredovali v senat, ker tako ali tako ni časa za sodni proces in odločitev o morebitni odstavitvi Trumpa, ki 20. januarja zapušča položaj zaradi izteka mandata. Malce bodo počakali, da prevzamejo večino v senatu in da se ustoliči Bidnova vlada.

Namen ustavne obtožbe ni več odstavitev Trumpa, temveč da se mu prepreči ponovna kandidatura za predsednika ali katerikoli izvoljeni položaj. V primeru, da bo ustavna obtožba v senatu potrjena, kar je veliko vprašanje, ker je za to potrebna dvotretjinska večina, bo senat glasoval za prepoved Trumpovih političnih kandidatur. Za uspeh te pobude je potem potrebna navadna večina senata.