Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemci se bolj bojijo Trumpa kot korone: strah pred njim je večji na zahodu Nemčije

Deli na:
Nemci se bolj bojijo Trumpa kot korone: strah pred njim je večji na zahodu Nemčije

Po letošnji javnomnenjski študiji Nemški strahovi (v izvirniku: Die Ängste der Deutschen) se Nemci najbolj bojijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. - Foto: Profimedia

Nemci se letos najbolj bojijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Podobno je bilo leta 2018.

Po letošnji javnomnenjski študiji Nemški strahovi (v izvirniku: Die Ängste der Deutschen) se Nemci najbolj bojijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V anketi zavarovalnice R+V, v kateri od leta 1992 vsako poletje sodeluje 2400 Nemcev, je 53 odstotkov vprašanih izrazilo strah pred Trumpom.

Zanimivo je, da je strah pred njim večji na zahodu Nemčije (54 odstotkov) kot na vzhodu (48 odstotkov). Vzhodne Nemce je bolj strah konfliktov med domačini in priseljenci zaradi priseljevanja. Tega se boji 54 odstotkov vzhodnjakov in le 40 odstotkov zahodnjakov. Skupaj to znese 43 odstotkov, kar je najmanj v zadnjih petih letih. Še lani se je teh konfliktov balo 55 odstotkov Nemcev.

Glede na to, kako zelo je novi koronavirus zaznamoval letošnje leto, je presenetljivo, da se relativno malo Nemcev boji, da bi se okužilo z njim. Tako je na vprašanje, ali jih je strah, da bi hudo zboleli, letos pritrdilo 32 odstotkov. To je manj kot lani, ko je 35 odstotkov vprašanih odgovorilo, da jih je strah hude bolezni. Letos pa je precej večji strah pred povečanimi življenjskimi stroški, to je pred inflacijo. Temu je letos pritrdilo 51 odstotkov vprašanih.

V anketi zavarovalnice R+V, v kateri od leta 1992 vsako poletje sodeluje 2400 Nemcev, je 53 odstotkov vprašanih izrazilo strah pred Trumpom.

Bolj se Nemci letos bojijo samo Trumpa. To je povezano z negativnimi gospodarskimi posledicami ukrepov za zajezitev pandemije. Kot piše Welt, je Brigitte Römsted, ki je vodila javnomnenjsko raziskavo, dejala, da je Nemce veliko bolj strah tega, da bi virus ogrozil njihovo blaginjo kot njihovo zdravje.

S tem je povezan tudi strah 48 odstotkov vprašanih, da se bo letos zelo poslabšalo gospodarsko stanje v državi. Ta strah se je uvrstil na četrto mesto (lani je bil šele na 14. mestu). Med strahom pred povečanjem življenjskih stroškov in pred koncem konjunkture se je z 49 odstotki na tretje mesto uvrstil strah Nemcev, da bodo morali na koncu dolgove prezadolženih članic EU plačati nemški davkoplačevalci.