kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Darilo", ki si ga Nemčija ne želi: kaj naj naredi z 20.000 sloni?

Deli na:
"Darilo", ki si ga Nemčija ne želi: kaj naj naredi z 20.000 sloni?

Fotografija je simbolična. - Foto: Pixabay/Simon Oberthaler

Bocvanski predsednik Mokgweetsi Masisi je zagrozil Berlinu, da bo v Nemčijo poslal 20.000 slonov, potem ko je nemško ministrstvo za okolje v začetku leta predlagalo strožje omejitve pri uvozu lovskih trofej. Bocvanski predsednik namreč meni, da bi omejitve uvoza povečale revščino v njegovi državi.

Kot je Masisi pojasnil za nemški časnik Bild, se je število slonov v Bocvani povečalo zaradi prizadevanj za njihovo ohranitev, lov pa je pomagal ohranjati njihovo število pod nadzorom. Dejal je še, da črede slonov povzročajo škodo na premoženju, jedo pridelke in teptajo prebivalce. "Nemci bi morali živeti skupaj z živalmi, kot skušate dopovedati nam," je poudaril.

Bocvana je leta 2014 prepovedala trofejni lov, vendar je omejitve odpravila leta 2019, potem ko se je soočila s pritiski lokalnih skupnosti. Država zdaj določa letne kvote za lov in trdi, da je to dober vir dohodka za lokalno skupnost ter da je ta praksa licencirana in strogo nadzorovana.

Nemčija je glede na poročilo organizacije za dobrobit živali Humane Society International iz leta 2021 med državami članicami EU največja uvoznica trofej slonov iz Afrike in trofej na splošno.V Bocvani živi več kot 130.000 slonov, kar je približno tretjina svetovne populacije teh živali. Da bi zmanjšala njihovo populacijo, je Bocvana v preteklosti 8000 slonov podarila Angoli, več sto pa jih je ponudila Mozambiku. "Takšno darilo bi radi ponudili tudi Nemčiji," je dejal Masisi in dodal, da to ni šala in da ne bo sprejel zavrnitve.

Tiskovna predstavnica nemškega ministrstva za okolje je za francosko tiskovno agencijo AFP poudarila, da ima Nemčija v luči zmanjševanja biotske raznovrstnosti odgovornost, da stori vse, da zagotovi trajnosten in zakonit uvoz lovskih trofej. Povedala je še, da se ministrstvo še naprej pogovarja z afriškimi državami, ki jih zadevajo uvozna pravila, vključno z Bocvano.

Več držav, med njimi Avstralija, Francija in Belgija, je sicer prepovedalo trgovino z lovskimi trofejami.