pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Danes bo znan prejemnik Nobelove nagrade za mir

Deli na:
Danes bo znan prejemnik Nobelove nagrade za mir

Foto: Reuters

V Oslu bodo danes objavili ime oz. imena prejemnikov najprestižnejše izmed Nobelovih nagrad, tiste za mir. O prejemnikih se je ugibalo že dalj časa, jasnega favorita pa ni bilo. So pa prednjačili papež Frančišek, žvižgač Edward Snowden in Pakistanka Malala Jusafzaj.

Letos so zabeležili rekordnih 278 nominacij za Nobelovo nagrado za mir. Seznam je tajen, a so nekateri predlagatelji sami razkrili svoje nominirance. Med razkritimi je tudi ameriški žvižgač Snowden, ki živi v izgnanstvu v Rusiji, in bi bil kontroverzna izbira za ZDA, tako kot bi na drugi strani Moskvo zmotil še en kandidat, ruski opozicijski časnik Nova Gazeta.

Na stavnicah je vodil Frančišek, ki bi bil zaradi kratkega časa na čelu Svetega sedeža prav tako lahko sporen nagrajenec, veliko pa je bilo govora tudi o 17-letni borki za pravice deklic do izobraževanja Jusufzajeva, ki so jo leta 2012 ranili talibani. A dekletu naj bi možnosti krnila njena mladost.

Direktor Instituta za mirovne raziskave v Oslu (Prio) Kristian Berg Harpviken, ki vsako leto tesno spremlja bitko za Nobelovo nagrado za mir, a mu doslej dejanskega nagrajenca še ni uspelo napovedati, je letos v zadnjem trenutku stavil na japonsko Združenje v podporo devetemu členu. Ta skupina želi ohraniti pacifizem japonske ustave, medtem ko namerava premier Šinzo Abe dopustiti sodelovanje japonskih sil v vojaških operacijah v tujini.



Omenjalo se je tudi kongovskega ginekologa Denisa Mukwegeja, specializiranega za zdravljenje s strani uporniških sil množično posiljenih žensk, in beloruskega borca za človekove pravice Alesa Beljackega.

Na stavnicah je bilo tudi kar nekaj skoraj stoodstotnih osmoljencev, kot so ruski predsednik Vladimir Putin, zvezdnica Angelina Jolie in nekdanji britanski premier Tony Blair. A se je trojica naštetih uvrstila pred Facebook. V Oslu pa na koncu običajno poskrbijo za presenečenje.

Lanska Nobelova nagrada za mir je šla Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW).