Revija Reporter
Svet

Dan pred zahvalnim dnevom v ZDA največ smrti zaradi covida-19 v pol leta

STA

26. nov. 2020 7:53 Osveženo: 7:55 / 26. 11. 2020

Deli na:

Nova šokantna realnost New Yorka - trupla v tovornjakih hladilnikih.

Profimedia

ZDA so v sredo v zadnjih 24 urah potrdile več kot 2400 smrti zaradi covida-19, kar je največ v zadnjih šestih mesecih. Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je v nagovoru Američanom pred današnjim zahvalnim dnevom sodržavljane pozval, naj poskrbijo za varnost sebe in svojih bližnjih, ko se bodo udeleževali prazničnih pojedin.

Biden je ponovil, da bo boj proti pandemiji covida-19 njegova prva prioriteta, ko bo januarja prevzel predsedniški mandat.

"Verjamem, da si vedno zaslužite resnico od svojega predsednika. Upočasniti moramo tale virus. To dolgujemo zdravnikom in medicinskim sestram ter vsem delavcem v prvih vrstah," je dejal Biden. Američane je pozval, naj nosijo maske ter se izogibajo velikih prazničnih zborovanj.

"Vem, da zmoremo in bomo premagali ta virus. Življenje se bo vrnilo v običajne tirnice. Obljubim vam. To se bo zgodilo. To ne bo trajalo večno," je dejal. Hkrati je posvaril Američane, da jih pred tem čaka dolga in težka zima.

Čeprav okužbe z novim koronavirusom in smrti po državi naraščajo, se je več milijonov Američanov pred današnjim praznikom zahvalni dan podalo na pot k svojim družinam. Predsednik ZDA Donald Trump bo s soprogo Melanio in družino praznoval zahvalni dan v Beli hiši. Biden in novoizvoljena podpredsednica ZDA Kamala Harris bosta praznovala prav tako v krogu družine.

V ZDA so v sredo v zadnjih 24 urah potrdili 2439 smrti zaradi covida-19, kar je največ v zadnjih šestih mesecih. Skupno je covida-19 v ZDA doslej
zahteval 262.222 smrti. V ZDA so v sredo potrdili tudi skoraj 200.000 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Skupno doslej 12.772.653 okužb.