Revija Reporter
Svet

Bidna kot Trumpovega izzivalca podprla tudi Elizabeth Warren

STA

16. apr. 2020 6:00

Deli na:

Elizabeth Warren, senatorka, ki jo Trump kliče Pocahontas.

Reuters

Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren je včeraj kot zadnja od nekdanjih demokratskih predsedniških kandidatov izrazila podporo nekdanjemu podpredsedniku ZDA Josephu Bidnu, potem ko sta to v ponedeljek in torek storila senator iz Vermonta Bernie Sanders in nekdanji predsednik ZDA Barack Obama.

"Biden ve, da bo vlada, ki bo imela sposobno vodstvo, srce in integriteto, rešila življenja. Ne moremo si privoščiti, da Donald Trump še naprej ogroža življenja Američanov. Zato ponosno izražam podporo Joeju Bidnu za predsednika ZDA," je v videosporočilu zatrdila Warrenova in med drugim navedla, kako dobro je Biden delal v času okrevanja ZDA po zadnji finančni krizi in kako je pomagal tolažiti njeno državo Massachusetts po bombnem napadu na bostonski maraton leta 2013.

Bidnu sedaj na demokratski strani izražajo podporo vsi preostali znani politiki, ki so čakali na Sandersa in Obamo, pa tudi Warrenovo.

Na drugi strani je še vedno precej zagrizenih podpornikov Sandersa, ki jih bo senator do novembra skušal prepričati, da je edina alternativa Bidnu nov mandat Donalda Trumpa. Sanders je v torek dejal, da je nadaljevanje nasprotovanja Bidnu med njegovimi podporniki postalo skrajno neodgovorno.

Biden bo do novembra v svoj program vključil nekaj pobud Sandersa in Warrenove, ki sta velja za najbolj leva kandidata med demokrati. Doslej je že sprejel načrt za spremembo zakona o stečaju, ki trenutno ne dovoljuje te možnosti za študentski dolg. Ta dolg je velik problem ZDA, saj so študenti, ki nimajo bogatih staršev, za dobro izobrazbo zadolženi za desetletja, nekatere pa breme podre. Podprl je tudi odpis po 10.000 dolarjev študentskega dolga v času pandemije koronavirusa.

Warrenova je v videu priznala, da je njena politika drugačna od Bidnove, vendar dodala, da je bila drugačna od politik vseh drugih nasprotnikov v boju za demokratsko nominacijo. Vendar pa meni, da bo Biden vedno povedal, kar misli, predvsem pa bo poslušal. "Skozi kampanjo je dokazal, da je pripravljen spremeniti pristop, ko se sooči z novimi dejstvi ali dobrimi argumenti," je dejala.