nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

Adele Milloz pm Ekipa24.si

Tragedija: Nekdanja svetovna in evropska prvakinja...

Veronika Strnad Odkrito.si

Veronika Strnad - Ni je težko nasmejati

damir krznar Ekipa24.si

Oglasil se je Damir Krznar in sporočil: Nisem še...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dan po obisku ameriške političarke Kitajska besno strelja v vodah okoli Tajvana

Deli na:
Dan po obisku ameriške političarke Kitajska besno strelja v vodah okoli Tajvana

Kitajska vojaška ladja - Foto: YouTube

Kitajska je danes začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana po tistem, ko je otok obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Vaje vključujejo tudi uporabo pravega streliva dolgega dosega. Tajvan je sporočil, da vaje pozorno spremljajo in da se bodo nanje ustrezno odzvali, vendar ne bodo iskali konflikta.

Vojaške vaje so se začele okoli 12. ure po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem času), po poročanju kitajskih državnih medijev pa vključujejo tudi "streljanje v živo" v vodah in zračnem prostoru okoli Tajvana, ki ga Peking obravnava kot del svojega ozemlja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za največje vojaške vaje Kitajske v vodah Tajvana. Bojni manevri bodo potekali na šestih večjih območjih okoli otoka, trajali pa naj bi do nedelje opoldne, je poročala kitajska državna televizija CCTV. Na nekaterih območjih naj bi vaje potekale vsega 20 kilometrov od tajvanske obale.

Kitajski državni časnik Global Times je ob sklicevanju na vojaške analitike zapisal, da gre za vaje "brez primere" in da bodo rakete prvič letele preko Tajvana. Po poročanju časnika bo to prvič, da bo kitajska armada izstrelila bojne rakete dolgega dosega čez Tajvansko ožino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Tajvansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da vaje pozorno spremlja in da je otok pripravljen na konflikt, a ga ne bo iskal.

"Ministrstvo za nacionalno obrambo poudarja, da bo podpiralo načelo priprave na vojno brez iskanja vojne in z držo, da ne bo stopnjevalo konfliktov in povzročalo sporov," je v izjavi zapisalo ministrstvo v Taipeju, še poroča AFP.

Kitajske vojaške vaje so odgovor na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Pelosi v torek in sredo na Tajvanu. Njen obisk je močno razburil Peking, kjer so ga obsodili kot "izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu".

Obisk Pelosijeve je bil najvišji obisk ameriškega politika na Tajvanu v zadnjih 25 letih.