908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Jaka Bijol Ekipa24.si

Ooooo Jaka Bijol ... Morda bo tale napev grmel s ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Svet

Rusko rožljanje z jedrskim orožjem ob ukrajinski meji

Deli na:
Rusko rožljanje z jedrskim orožjem ob ukrajinski meji

Fotografija je simbolična. - Foto: Pixabay/Gerd Altmann

Generalštab ruskih oboroženih sil je po ukazu predsednika Vladimirja Putina začel priprave na vaje s taktičnim jedrskim orožjem, ki bodo potekale v bližini meje z Ukrajino, je danes sporočilo rusko ministrstvo za obrambo. Cilj vaj je povečanje pripravljenosti na uporabo jedrskega orožja pri izvrševanju taktičnih nalog.

Vaje bodo izvedli v bližnji prihodnosti in bodo vključevale tako letalstvo kot mornarico, je poročanje ruske tiskovne agencije RIA Novosti povzela srbska tiskovna agencija Tanjug.

Cilj vaj je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva vzpostavitev pripravljenosti na vojskovanje z uporabo taktičnega jedrskega orožja, ki ga je mogoče na bojišče izstreliti z raketami krajšega dosega.

Vaje bodo potekale v odgovor na napade in za zagotavljanje ozemeljske enotnosti in suverenosti države zaradi "groženj nekaterih zahodnih uradnikov," sporočilo ministrstva še povzema francoska tiskovna agencija AFP. V vajah bodo sodelovale tudi enote južnega vojaškega okrožja, ki delujejo tudi na zasedenih ukrajinskih ozemljih.

Ruski predsednik in vrhovni poveljnik vojske Vladimir Putin retoriko jedrskih groženj uporablja vse od začetka napada na Ukrajino. Februarja je v svojem govoru o stanju v državi opozoril na resnično tveganje jedrske vojne.

Lani je Rusija preklicala ratifikacijo pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov in prekinila sodelovanja z ZDA pri pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start.