Revija Reporter
Svet

S Schulzem je nemškim socialdemokratom občutno zrasla podpora

STA

8. feb. 2017 13:09 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Angela Merkel in Martin Schulz.

Getty Images

Podpora stranki SPD se je po imenovanju Martina Schulza za kanclerskega kandidata povzpela na 31 odstotkov; CDU/CSU Merklove ima 34 odstotkov.

Nemški socialdemokrati (SPD) po imenovanju Martina Schulza za svojega kanclerskega kandidata pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami še naprej pridobivajo podporo, kažejo najnovejše javnomnenjske raziskave. V primerjavi s prejšnjim tednom je SPD pridobila dodatnih pet odstotnih točk, podpora stranki pa se je povzpela na 31 odstotkov.

Levosredinska SPD je s tem prvič po oktobru 2012 presegla 30-odstotno mejo, kaže danes objavljena raziskava inštituta Forsa.

Desnosredinski krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel in sestrska stranka na Bavarskem CSU lahko po raziskavi, ki jo je omenjeni inštitut opravil za televizijo RTL in časnik Stern, računajo na 34 odstotkov podpore, kar je za odstotno točko manj kot pred tednom dni.

Če bi bile volitve v Nemčiji to nedeljo, bi se zaostanek med SPD in CDU/CSU zmanjšal na vsega tri odstotne točke, še navajajo pri Forsi.

V podobni anketi, objavljeni v ponedeljek, ki jo je za časnik Bild izvedla Insa, pa bi SPD na volitvah celo prehitela CDU/CSU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

SPD je konec januarja za svojega kanclerskega kandidata imenovala nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta Schulza, ki se bo 24. septembra podal v boj s kanclerko Merkel, ta bo kandidirala že četrtič.

Med ostalimi strankami je desničarska Alternativa za Nemčijo (AfD) sodeč po raziskavi izgubila odstotno točko in uživa 10-odstotno podporo. Zeleni so v primerjavi s prejšnjim tednom izgubili dve odstotni točki in lahko računajo na osemodstotno podporo, prav toliko podpore pa ima tudi Levica.

Liberalci (FDP), ki v bundestagu sedaj niso zastopani, uživajo le petodstotno podporo in jim znova grozi, da ne bodo prestopili potrebnega praga za vstop v parlament, še navaja dpa.