severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

orehovlje, uhajanje plina Svet24.si

FOTO: V Orehovljah delovni stroj poškodoval ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

jernej šugman Njena.si

Minili sta dve leti od smrti Jerneja Šugmana

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Svet

Croatia Airlines po poti Adrie Airways? Na Hrvaškem obravnavajo tri modele reševanja

Deli na:
Croatia Airlines po poti Adrie Airways? Na Hrvaškem obravnavajo tri modele reševanja

Airbus A320-200 družbe Croatia Airlines pristaja na londonskem letališču Heathrow. - Foto: Adrian Pingstone/Wikimedia

Svetovalci pri prestrukturiranju hrvaškega letalskega prevoznika Croatia Airlines obravnavajo tri možne načine za rešitev družbe, ki je v poslovnih težavah. Omenjajo možnost, da bi oblikovali holding, ki bi ga sestavljali prevoznik in hrvaška letališča, ali pa da bi družbo prevzeli hrvaški pokojninski skladi.

Hrvaška vlada od svojega svetovalca za prestrukturiranje Croatia Airlines, konzorcija enote za investicijsko svetovanje Privredne banke Zagreb (PBZ) in družbe DBV, pričakuje končno rešitev do konca leta. Rok je upravi družbe in svetovalcem naložila sredi septembra, ko je odobrila tudi več kot 33 milijonov evrov finančne pomoči družbi v letošnjem in prihodnjem letu.

Svetovalci trenutno obravnavajo tri modele, ki vključujejo hrvaška letališča, pokojninske sklade in družbo za upravljanje marin ACI, je danes poročal Večernji list, ki se sklicuje na vir iz krogov pri svetovalcih.

Eden predlogov je, da bi oblikovali holding Croatia Airlines in šestih hrvaških letališč, ki so v večinski državni lasti. Gre za letališča v Dubrovniku, Osijeku, Pulju, Reki, Splitu in Zadru. Vsa letališča razen osiješkega so lani poslovala pozitivno. Vključno z izgubami osiješkega letališča so lani skupaj pridelala približno 29 milijonov evrov dobička, medtem ko je letalski prevoznik lani ustvaril približno 11 milijonov evrov izgube.

Svetovalci so izpostavili tesno poslovno povezanost nacionalnega prevoznika s hrvaškimi letališči, na katerih prepelje četrtino izmed 10,5 milijona vseh potnikov letno, navaja časnik. Ta dodaja, da predlogu medtem nasprotujejo lokalne skupnosti, ki imajo približno 45-odstotne deleže v letališčih, medtem ko ima država v lasti 55 odstotkov.


Dobro poslovanje hrvaških letališč je tudi privlačno za hrvaške pokojninske sklade, ki naj bi jim v nakup ponudili letalskega prevoznika in dobičkonosna letališča.

Pokojninski skladi so tudi del tretje potencialne zgodbe, v kateri bi prevzem Croatia Airlines pomenil tudi pridobitev deleža v družbi ACI, ki skrbi za marine na hrvaški obali in predstavlja gos, ki nese zlata jajca. Lani je ustvarila štiri milijone evrov dobička.

Časnik dodaja, da so predlogi posledica pomanjkanja interesa drugih letalskih družb za prevzem Croatia Airlines, ki potrebuje letno od 13 do 20 milijonov evrov za pozitivno poslovanje in zagotovitev novih letal.

Pokojninski skladi so zainteresirani za vlaganja v letališča in ACI, tudi ko gre za sveženj s Croatia Airlines, a opozarjajo, da je pred tem treba izvesti temeljito prestrukturiranje letalskega prevoznika, ki je "luknja brez dna".

Časnik spominja tudi na oceno hrvaškega ministra za morje, promet in infrastrukturo Olega Butkovića, da je za Croatia Airlines možen tudi stečaj, kot je bilo v primeru slovenskega prevoznika Adria Airways, če proces prestrukturiranja, ki vključuje strateškega partnerja, ne bo uspešen. Pri državnih pomočeh je namreč Hrvaška kot članica EU zelo omejena.

loading...
Loading...