Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Clintonova: Zmanjkuje upanja za mir v Siriji

Deli na:
Clintonova: Zmanjkuje upanja za mir v Siriji

Foto: Reuters

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je danes ocenila, da zmanjkuje upanja za mir v Siriji, opozorila pa je tudi, da bi utegnila sirska država propasti. Ocena posebnega odposlanca ZN Kofija Annana, da njegov mirovni načrt ne uspeva, pa bi morala po njenih besedah predstavljati streznitev za vse, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kot v Tokiu, kjer se je udeležila mednarodne donatorske konference za Afganistan, še poudarila ameriška zunanja ministrica, je bil prejšnji mesec eden najbolj krvavih, odkar se je pred 16 meseci začel upor proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Ob tem je dodala, da sirska opozicija postaja vse bolj učinkovita tako v obrambi kot v ofenzivi na pripadnike sirske vojske. Clintonova je tudi menila, da bi moral al Asadov režim doumeti, da so njegovi dnevi šteti.

Kljub vsemu pa še obstaja možnost, da "bi Sirijo rešili pred katastrofalnim napadom, ki bi utegnil biti zelo nevaren ne samo za Sirijo, pač pa tudi za regijo", je po poročanju AP še izpostavila Clintonova.

Kot je v sobotnem pogovoru za francoski Le Monde opozoril posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan, se njegov načrt za končanje sovražnosti v tej državi ni izkazal za uspešnega. Prav tako pa po njegovih besedah ni zagotovil, da bo obrodil sadove, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za Annana sicer ni Rusija edina, ki bi lahko vplivala na razvoj dogodkov, temveč bi moral v prizadevanjih za iskanje rešitve sodelovati tudi Iran.

V Siriji medtem prelivanje krvi tudi danes ne pojenja, iz države pa poročajo o najmanj 35 novih smrtnih žrtvah.

Iz države prihajajo tudi vesti, da je sirska vojska začela večdnevne obsežne vojaške vaje, v katerih sodelujejo zračne, kopenske in pomorske sile.