zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Clintonova razjarjena zaradi preiskave FBI

Deli na:
Clintonova razjarjena zaradi preiskave FBI

Foto: Getty Images

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v petek v Iowi od FBI zahtevala, naj objavi vsa dejstva okrog preiskave njene elektronske pošte, potem ko je direktor zvezne policije James Comey kongresne republikance v petek obvestil, da se julija zaključena preiskava njene elektronske pošte nadaljuje.

Republikanec Comey je bil od julija dalje tarča ostrih kritik strankarskih kolegov, da ni predlagal kazenske ovadbe, ker je Clintonova v času vodenja State Departmenta uporabljala zasebni strežnik elektronske pošte.

Comey je dejal, da noben razumen tožilec ne bi vložil ovadbe na podlagi dostopnih dejstev, čeprav je Clintonovo kritiziral zaradi malomarnega ravnanja z občutljivimi informacijami.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je Comeyja in FBI ter celotno pravosodno ministrstvo obtožil, da delujejo politično v korist Clintonove. Vodilni republikanci so bili previdnejši, a zdaj so Comeyjevo napoved nadaljevanja preiskave vzeli kot ne le obtožbo, ampak tudi obsodbo Clintonove.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je pozval vlado, naj Clintonove ne seznanja več z zaupnimi informacijami, do katerih so upravičeni predsedniški kandidati.

Comey je predsednikom kongresnih odborov, ki so vsi po vrsti republikanci, pisal, da so ga v četrtek seznanili z dodatno elektronsko pošto v povezavi z zasebnim strežnikom Hillary Clinton in strinjal se je, da jo bodo preiskali in skušali ugotoviti, ali je povezana z njihovo julija sklenjeno preiskavo.

Comey ni povedal, od kod je FBI dobil dodatno elektronsko pošto, ampak je dejal le, da so do nje prišli po ovinku preko nepovezanega primera. Comey je zapisal, da ni jasno, ali je pošta sploh povezana s preiskavo Clintonove in ali je sploh pomembna.

Vendar se je odločil, da bodo pogledali, za kaj gre. Direktor FBI ni povedal, kdaj naj bi se pregled končal, demokrati pa so prepričani, da je klonil pod političnimi napadi članov lastne stranke.

Demokrati so ogorčeni, češ da gre za politizacijo primera, saj je preiskavo naznanil 11 dni pred volitvami 8. novembra in mimo ustaljene prakse FBI, da česa takšnega ne stori tako blizu volitev.

Glede na poročanje ameriških medijev gre za elektronsko pošto z računalnika, ki sta ga delila nekdanji kongresnik iz New Yorka Anthony Weiner in njegova soproga, tesna sodelavka Clintonove, Huma Abedin.

FBI je do elektronske pošte prišel med preiskavo Weinerja, ki je osumljen pošiljanja opolzkih sporočil mladoletnici. Abedinova je uradno še vedno poročena z njim, vendar se je po vrsti razkritij opolzkega dopisovanja z drugimi ženskami z njim razšla.

Vodja kampanje demokratske kandidatke John Podesta je ogorčeno izjavil, da se kaj takšnega tako blizu volitev ni še nikoli zgodilo. Demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein je sporočila, da Comeyjevo sporočilo gre neposredno na roke Donaldu Trumpu.

"FBI mora nemudoma brez odlašanja razložiti, za kaj gre. Volitve že potekajo in Američani si zaslužijo vsa dejstva in to takoj," je v Des Moinesu dejala Clintonova, ki je nad Comeyjevo najavo presenečena.

Republikanski predsedniški kandidat Trump, ki je od julija dalje napadal Comeyja, FBI in pravosodno ministrstvo, je sporočil, da želi Clintonova politizirati preiskavo z napadi na Comeyja.

Ta se je v petek skrival pred javnostjo in je skušal svoje dejanje opravičiti v pismu zaposlenim. Priznal je, da FBI ponavadi kongresa ne obvešča o tekočih preiskavah, tokrat pa se je menda čutil dolžnega obvestiti kongres, ker je več mesecev ponavljal, da je preiskava končana.

Novica je 11 dni pred volitvami v ZDA močno odjeknila in republikanci, ki so se že sprijaznili s porazom njihovega predsedniškega kandidata, se pisma oklepajo kot rešilne bilke.

Clintonova je že večkrat priznala, da je naredila napako, vendar vseskozi zagotavljala, da preko zasebnega strežnika ni zavestno pošiljala ali prejemala zaupne pošte.

Trump je v odzivu privržencem v New Hampshiru povedal, da zelo spoštuje pogum FBI in pravosodnega ministrstva ZDA za odpravo te "grozovite" napake.