franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Članice EU že predlagajo komisarske kandidate, Slovenija bo počakala do volitev

Deli na:
Članice EU že predlagajo komisarske kandidate, Slovenija bo počakala do volitev

Foto: Reuters

Nekatere članice EU so že izbrale kandidate za evropskega komisarja, na primer Estonija, Finska in Malta. Razdeljevanje komisarskih položajev je tesno povezano z odločitvami o vodilnih položajih v uniji; visoki zunanjepolitični predstavnik je tudi član komisije. Med predlaganimi ali pričakovanimi kandidati je sicer zelo malo žensk.

Pogajanja o komisarskih položajih potekajo že nekaj časa, a roka za imenovanje kandidatov za zdaj ni. Pričakuje se, da ga bo določil novi predsednik Evropske komisije po izvolitvi v Evropskem parlamentu.

AVSTRIJA bo po poročanju avstrijskih medijev znova predlagala Johannesa Hahna, sedanjega komisarja za regionalno politiko, ki želi obdržati svoj resor.

BELGIJA je v postopku oblikovanja nove vlade in za zdaj še ni jasno, koga bo predlagala. Omenja se možnost, da bi lahko na položaju ostal Karel De Gucht, ki je bil sicer maja izvoljen v Evropski parlament, a se je odločil ostati v komisiji.

V BOLGARIJI se je pred časom kot morebitni kandidat omenjal zunanji minister Kristian Vigenin, a so majske evropske volitve in Južni tok premešale politične karte, tako da je država sedaj na poti k predčasnim volitvam.

Na CIPRU velja za favorita govorec vlade Hristos Stilianidis.

Na ČEŠKEM se kot morebitni kandidati omenjajo glavni pogajalec v pristopnih pogajanjih Pavel Telička, bivši finančni minister Pavel Mertlik in dosedanja evropska poslanka Zuzana Roithova,

DANSKA komisarskega kandidata še ni predlagala. Premierka Helle Thorning-Schmidt se omenja kot morebitna kandidatka za predsednico Evropskega sveta.

ESTONIJA je bila prva, ki je izbrala svojega kandidata. To je bivši dolgoletni premier Andrus Ansip. Zanimal naj bi ga gospodarski ali proračunski resor.

FINSKA je bivšega predsednika vlade Jyrkija Katainena predlagala kot zamenjavo za komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna, ki je šel v Evropski parlament. Katainen bo po pričakovanjih ostal tudi v novem mandatu. Omenja pa se tudi kot kandidat za predsednika Evropskega sveta.

Kot najverjetnejši kandidat FRANCIJE se že dlje časa omenja bivši finančni minister Pierre Moscovici, v zadnjih dneh pa je prišel v ospredje bivši premier Jean-Marc Ayrault, ki se resno omenja tudi kot kandidat za predsednika Evropskega sveta. Pojavlja pa se tudi ime bivše ministrice za zaposlovanje in pravosodje Elisabeth Guigou, ki naj bi jo zanimal tudi položaj visoke zunanjepolitične predstavnice.

GRČIJA se še ni odločila. Sedanja komisarka za ribištvo Maria Damanaki naj bi želela ostati na položaju in njeno vnovično imenovanje ni izključeno.

HRVAŠKA bo po pričakovanjih znova predlagala Nevena Mimico, sedanjega komisarja za zaščito potrošnikov, ki se je komisiji pridružil pred enim letom ob vstopu Hrvaške v EU.

Na IRSKEM se najpogosteje omenjata imeni okoljskega ministra Phila Hogana ali bivšega podpredsednika vlade Eamona Gilmora.

ITALIJA se z zunanjo ministrico Federico Mogherini poteguje za položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika. Bivši premier Enrico Letta se omenja kot kandidat za predsednika Evropskega sveta.


LATVIJA naj bi izbrala bivšega predsednika vlade Valdisa Dombrovskisa, ki je bil sicer maja izvoljen v Evropski parlament.

V LITVI krožita imeni osmoljenca na predsedniških volitvah Zigmantasa Balčytisa in zunanjega ministra Linasa Linkevičiusa.

LUKSEMBURG bo imel predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja.

MADŽARSKA bi lahko predlagala bivšega pravosodnega in sedanjega zunanjega ministra Tiborja Navracsisa.

MALTA se je že odločila, da bo njen kandidat bivši minister za turizem Karmenu Vella.

NEMČIJA bo po pričakovanjih znova predlagala sedanjega komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, ki naj bi želel obdržati svoj resor.

NIZOZEMSKA bi lahko predlagala zunanjega ministra Fransa Timmermansa, ki se omenja tudi kot kandidat za položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika, ali finančnega ministra in šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema.

POLJSKA se je odločila, da bo namestnik finančnega ministra Jacek Dominik do konca mandata nasledil Janusza Lewandowskega, ki je odšel v Evropski parlament. A Dominik naj ne bi ostal tudi v novem mandatu. Omenja se možnost, da bi se lahko znova vrnil Lewandowski. Poljaki želijo resor za energijo. Zunanji minister Radoslaw Sikorski se sicer poteguje za položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika.

PORTUGALSKA naj bi predlagala bivšo evropsko poslanko Mario da Graca Carvalho, bivšo ministrico za znanost.

ROMUNIJO naj bi še naprej zastopal Dacian Ciolos, sedaj komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja.

SLOVAŠKA znova predlaga Maroša Šefčoviča, ki je sedaj komisar za institucionalne in upravne zadeve.

SLOVENIJA je napovedala, da bo odločitev sprejela po predčasnih volitvah, ki bodo 13. julija.

ŠPANIJA se je odločila, da bo njen kandidat bivši minister za kmetijstvo Miguel Arias Canete, finančnega ministra Luisa de Guindosa pa zanima položaj šefa evroskupine.

ŠVEDSKA se še ni odločila. Zunanji minister Carl Bildt se omenja kot kandidat za naslednika Catherine Ashton. Omenja se tudi možnost, da bi na položaju ostala komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström, ki bi se lahko potegovala za resor zaposlovanja.

VELIKA BRITANIJA kandidata še ni izbrala, že nekaj časa kroži ime predsednika parlamenta Andrewa Lansleyja.