nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron s pomočjo opozicije do legalizacije istospolnih porok na Otoku

Deli na:
Cameron s pomočjo opozicije do legalizacije istospolnih porok na Otoku

Foto: Reuters

Zakon za legalizacijo istospolnih porok v Angliji in Walesu je včeraj uspešno prestal bistven preizkus v britanskem parlamentu. Spodnji dom parlamenta ga je namreč v tretjem branju potrdil s 366 glasovi proti 161, tako da roma sedaj naprej v zgornji dom parlamenta, kjer bo sicer znova naletel na nasprotnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Konservativna vlada premiera Davida Camerona se pri tem zakonu sooča z nasprotniki v lastnih vrstah, ki pa so bili včeraj s pomočjo glasov iz vrst laburistične opozicije preglasovani. Podobno se je zgodilo že v ponedeljek, ko so v ključnem glasovanju o amandmaju, ki bi zavrl sprejemanje zakona, laburisti podprli vlado. Zakon podpirajo tudi koalicijski liberalni demokrati.

Eden od konservativnih poslancev, Tim Loughton, ki istospolnim porokam nasprotuje, je namreč pripravil amandma, ki bi heteroseksualnim parom omogočil sklepanje civilnih partnerstev, če bi z zakonom omogočili poroke istospolnih parov. Cameronova vlada je ocenila, da bi njegov amandma za dve leti zavrl sprejemanje zakona in povzročil stroške v višini pet milijard evrov.

Člani poslanske zbornice so v ponedeljek zvečer Loughtonov amandma zavrnili s 375 glasovi proti 70. Po drugi strani je parlament sicer podprl alternativni amandma laburistov, ki poziva k takojšnjemu posvetovanju o civilnih partnerstvih, a obenem ne ogroža zakona o istospolnih porokah.

Za Camerona se je ugodno razpletlo tudi včeraj, a razprava je bila znova vroča. Bivši konservativni minister Norman Tebbit je razburil z izjavo, da bi lahko legalizacija istospolnih porok vodila v scenarij, ko bi imeli Britanci kraljico lezbijko, ki bi se poročila z žensko in nato rodila prestolonaslednika s pomočjo umetne oploditve.

Lordska zbornica bo o spornem zakonu razpravljala predvidoma prihodnji mesec, pri čemer pa bo zagotovo znova slišati številne nasprotnike zakona, med katerimi so še posebej glasni škofje, piše AFP.



Po drugi strani britanska javnost zakon večinsko podpira, saj mu v anketah podporo izraža prek polovica vprašanih. Tudi množičnih protestov nasprotnikov istospolnih porok, kakršni so pretresali Francijo, na Otoku zaenkrat ni bilo.

Zakon o istospolnih porokah - Cameron pravi, da bo z njim britanska družba postala bolj poštena in močnejša - so v britanskem parlamentu sicer obravnavali že februarja, tedaj pa mu je nasprotovala skoraj polovica konservativnih poslancev. Britanski poslanci imajo proste roke glede tega, kako bodo glasovali glede istospolnih porok, saj gre za t. i. vprašanje vesti.

Ko bo sprejet, bo zakon veljal le za Anglijo in Wales. Na Škotskem podoben zakon pripravljajo, medtem ko na Severnem Irskem zaenkrat o tem ni govora.

Homoseksualni pari na Otoku imajo sicer že zdaj enake pravice na področju starševstva kot heteroseksualni. Od leta 2005 lahko posvojijo otroka, dovoljeno pa je tudi spočetje z biomedicinsko pomočjo. Prav tako zakonodaja dovoljuje, da ženska donosi otroka za istospolni par, a le pod pogojem, da za to ne dobi plačila.

Homoseksualni pari lahko od leta 2005 sklenejo tudi civilno partnersko zvezo.