Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ciprski parlament danes o »načrtu B« za rešitev pred bankrotom

Deli na:
Ciprski parlament danes o »načrtu B« za rešitev pred bankrotom

Foto: Reuters

Ciprski parlament bo o novem predlogu za rešitev otoškega bančnega sektorja glasoval šele jutri. Vlada naj bi po drevišnjem ponovnem kriznem srečanju parlamentu predlagala vzpostavitev posebnega solidarnostnega sklada in ukrepe za nujno omejitev kapitalskih tokov. Načrtuje tudi celovito sanacijo problematičnih bank.

Vlada se je včeraj zvečer ponovno zbrala na izrednem srečanju pri ciprskem predsedniku Nikosu Anastasiadesu, na katerem je potrdila t.i. načrt B za rešitev otoka pred bankrotom. O alternativnem načrtu, ki naj ne bi vključeval sporne obdavčitve bančnih vlog, so politični voditelji dogovor dosegli včeraj zjutraj.

Po potrditvi na vladi bo sedaj o njem glasoval še parlament. Sprva se je napovedovalo, da bodo poslanci razpravljali in glasovali že včeraj, sedaj pa je predsednik parlamenta Gianakis Omiru sporočil, da so oboje preložili na petek. Razprava se bo začela ob 9. uri po srednjeevropskem času, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podrobnosti dogovora niso bile javno objavljene, znano pa je, da načrt predvideva vzpostavitev posebnega investicijskega solidarnostnega sklada. Ta naj bi po poročanju medijev med drugim nacionaliziral sredstva iz pokojninske blagajne ter izdal obveznice na račun prihodnjih dohodkov od prodaje naravnega plina, ki se nahaja ob ciprski obali.

Dogovor s trojko posojilodajalcev mora Ciper doseči najkasneje do ponedeljka, sicer bo otoška država ostala brez izredne likvidnostne pomoči ECB njenim bankam, so zagrozili v Frankfurtu. To bi najverjetneje vodilo v dokončen propad ciprskega bančnega sistema.

V zameno za deset milijard evrov pomoči v Bruslju sicer med drugim zahtevajo, da Ciper tako ali drugače zbere 5,8 milijarde evrov.

Namen drugega predloga zakona, ki ga je vlada včeraj posredovala parlamentu, je omejiti kapitalske tokove oziroma preprečiti velik odliv gotovine iz ciprskih bank, potem ko se bodo te znova odprle. To naj bi se po dosedanjih napovedih zgodilo v torek. zaprte so že šest dni. Kot piše dpa, naj bi morala po novem centralna banka odobriti vse prenose večjih vsot v tujino.



Ciprska centralna banka poleg tega od vlade terja nujno zakonodajo o prestrukturiranju celotnega bančnega sektorja, s čimer bi zaščitili tako depozite kot delovna mesta.

Kot je ob prihodu na večerne krizne pogovore pri predsedniku poudaril prvi mož centralne banke Panicos Demetriades, bo proces konsolidacije "preprečil tveganje propada bank" in "v celoti zaščitil vse zavarovane depozite v višini do 100.000 evrov". Brez tega po njegovih besedah drugi največji ciprski banki, banki Laiki, grozi takojšen bankrot.

Vladajoča stranka Disy je po koncu srečanja podobno zagotovila, da bi prestrukturiranje banke Laiki oziroma njena razdelitev na dobro in slabo banko to banko zaščitila pred bankrotom. To bi pomenilo tudi rešitev približno 8000 delovnih mest v banki, je poudaril začasni vodja stranke Averof Neofitu.

Tudi on je pojasnil, da bi restrukturiranje zagotovilo 100-odstotno zaščito 361.000 od 379.000 računov v tej banki. Tisti, ki ne bi bili v celoti zavarovani, presegajo 100.000 evrov.

Banka Laiki je sicer medtem zaradi navala paničnih varčevalcev omejila dvige na bankomatih, ki po novem ne smejo preseči 260 evrov.

Bonitetna agencija Standard&Poor's pa je Cipru včeraj za povrh še znižala kreditno oceno njegovega državnega dolga, in sicer za eno stopnjo s CCC+ na CCC, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obeti so negativni, je še posvarila.