stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cipras: Če se Grčija ne bo dogovorila z mednarodnimi posojilodajalci, bo to začetek konca območja evra

Deli na:
Cipras: Če se Grčija ne bo dogovorila z mednarodnimi posojilodajalci, bo to začetek konca območja evra

Foto: Reuters

Grčija je mednarodnim posojilodajalcem posredovala nov reformni načrt, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal vir iz Bruslja. Grški premier Aleksis Cipras pa je v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera dejal, da bi scenarij, po katerem Grčija ne bi dosegla dogovora z mednarodnimi posojilodajalci, pomenil začetek konca območja evra.

Posojilodajalci so začeli preučevati nove predloge, potem ko prejšnji reformni načrt Grčije med njimi ni bil dobro sprejet, poroča AFP. Grški finančni minister Janis Varufakis naj bi upnikom po neuradnih informacijah zdaj predlagal, da se dolg do Evropske centralne banke (ECB) prenese na stalni mehanizem za reševanje evra ESM.

Medtem pa je grški premier v pogovoru za italijanski časnik poudaril, da bi nesprejetje dogovora z upniki, rok za to poteče konec meseca, pomenil začetek konca območja evra. V sredo se bo Cipras v Bruslju ob robu vrha EU z Latinsko Ameriko srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Atene se z mednarodnimi upniki - Evropsko komisijo, ECB in IMF - glede programa reform, ki bi državi odklenil vrata nove tranše pomoči, pogajajo že štiri mesece. Grčija ima v že dogovorjenem programu pomoči z EU in IMF še 7,2 milijarde evrov, a jih mednarodni posojilodajalci ne želijo izplačati, dokler se grška vlada ne zaveže k zanje dovolj ambicioznemu svežnju reform.

Grčija je posojilodajalcem v minulih dneh že poslala predlog reform, ki ga je Cipras označil za "edini realističen načrt na mizi", medtem ko so bili pogajalci nasprotne strani so njega precej bolj skeptični. Mednarodni posojilodajalci so medtem predstavili svoj načrt reform, ki so ga spisali brez Grčije.

Grške oblasti so IMF v četrtek zvečer obvestile, da v petek ne bodo vrnili 300 milijonov evrov. Vse svoje predvidene junijske obveznosti do IMF v višini 1,6 milijarde evrov so združili v eno plačilo. Rok zanj je po novem 30. junij.