Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški obrambni minister ukazal revizijo jedrskih sil ZDA

Deli na:
Ameriški obrambni minister ukazal revizijo jedrskih sil ZDA

Foto: Reuters

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je ukazal temeljito revizijo stanja v jedrskih silah ZDA, še posebej tistega dela, ki je pod nadzorom zračnih sil. Na dan je namreč prišlo preveč škandalov.

Težave z jedrskimi silami so izbruhnile na dan že leta 2008, ko je takratni obrambni minister Robert Gates odpustil vodilne civilne in vojaške uslužbence zračnih sil. Razlog so bili neavtorizirani preleti ameriškega ozemlja z jedrskimi raketami v letalih. V zadnjem času pa je prišlo na dan več novih podrobnosti o slabi morali, slabi disciplini in celo slabi varnosti.

Decembra lani je bilo objavljeno poročilo Pentagona o oktobra odpuščenem poveljniku jedrskih sil, generalu Michaelu Careyju, ki je v Rusiji popival in se družil s "sumljivimi" ženskami. Odpuščen je bil tudi admiral Tim Giardina, ker je bil vpleten v ponarejanje igralniških čipov. Pretekli teden je prišlo na dan, da so častniki v jedrski raketni bazi Malmstrom v Montani goljufali na preizkusih učinkovitosti, zaradi česar so jih 34 suspendirali.



Admiral John Kirby je v četrtek sporočil, da je Hagel ukazal sklic konference v Washingtonu pod vodstvom načelnika štaba združenih poveljstev, generala Martina Dempseyja. Do konference z udeležbo najvišjih častnikov vseh rodov vojske mora priti v naslednjih dveh tednih. V roku dveh mesecev pa mora biti izdelan akcijski načrt za identifikacijo težav in predlogi za njihovo odpravo.

Hagel ustanavlja tudi posebno skupino strokovnjakov z jedrskega področja zunaj Pentagona, ki bodo prav tako opravili celovito revizijo jedrskih sil, pri čemer se bodo osredotočili na težave z osebjem. Po Haglovem mnenju dejanja nekaterih ogrožajo zaupanje Američanov, da ima vojska jedrsko orožje varno in zavarovano. Največja skrb velja za zračne sile in njihove medcelinske jedrske izstrelke minuteman 3.