mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češki premier Babiš naj bi bil oceni Bruslja v konfliktu interesov

Deli na:
Češki premier Babiš naj bi bil oceni Bruslja v konfliktu interesov

Andrej Babiš - Foto: Profimedia

Češki premier Andrej Babiš je zaradi svojega podjetništva po oceni Evropske komisije v konfliktu interesov, poroča češki časnik Hospodarske Noviny. Poleg tega Bruselj zahteva vračilo vseh subvencij iz evropskih strukturnih skladov, ki jih je njegovo podjetje Agrofert prejelo od leta 2017. Babiš poročanje časnika zanika.

Časnik navaja, da je Bruselj do teh ugotovitev prišel v reviziji, katere namen je ugotoviti, ali Babiš še vedno prejema prihodke od kemijskega, prehranskega in medijskega holdinga Agrofert, ki ga je ustanovil. V času revizije so ustavili tudi vsa izplačila subvencij Agrofertu, ob sklicevanju na dva vira na čeških ministrstvih poroča Hospodarske Noviny.

Drugi najbogatejši Čeh je sicer leta 2017, še preden je postal premier, podjetje prenesel na skrbniške sklade, da bi se izognil konfliktu interesov. A sta z ženo v slovaškem registru podjetij še vedno zapisana kot lastnika Agrofertovih enot na Slovaškem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju češkega gospodarskega časopisa mora zdaj Agrofert vrniti vse subvencije, ki jih prejel do februarja 2017. Zneska niso objavili.

Iz urada češkega premierja so sporočili, da te informacije ne držijo. "Češka zagotovo ne bo vračala subvencij. Ni razloga za to, ker ne kršim češke ali evropske zakonodaje o konfliktu interesov," je poudaril Babiš.



Na ministrstvih za finance in regionalni razvoj so potrdili, da so od Bruslja dobili dokument, a niso želeli govoriti o podrobnostih.

Tega niso želeli komentirati niti v Evropski komisiji. Pojasnili so, da ne komentirajo revizijskih postopkov, ki so v teku, sploh pa ne informacij, ki pricurljajo v javnost.

Na slovaškem rojeni premier na Češkem vodi manjšinsko vlado, ki jo poleg njegovega populističnega gibanja ANO sestavljajo še socialdemokrati, v parlamentu pa se zanaša na podporo komunistične stranke.

Zaradi domnevne vpletenosti v zlorabo evropskih sredstev v višini dveh milijonov evrov mu sicer grozi tudi vložitev obtožnice, pri čemer obtožbe zanika.