Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Babiš se sooča z novimi očitki zaradi konflikta interesov

Deli na:
Babiš se sooča z novimi očitki zaradi konflikta interesov

Andrej Babiš - Foto: Reuters

Češki premier Andrej Babiš se sooča z novimi očitki na račun konflikta interesov zaradi svojega poslovanja. Oblasti namreč sumijo, da je češki konglomerat, ki ga je ustanovil Babiš, nezakonito prejel več milijonov državnih subvencij, ki jih je podprla tudi Evropska unija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Češki minister za kmetijstvo Miroslav Toman je včeraj sporočil, da so ukinili subvencioniranje konglomerata Agrofert, ki združuje več kot 250 podjetij. Holding, ki ga je leta 1993 ustanovil Babiš, naj bi od februarja 2017 prejel najmanj 2,5 milijona evrov subvencij.

Za ukinitev subvencij so se odločili, ko se je izvedelo, da naj bi se Babiš kot podjetnik več let okoriščal z evropskimi sredstvi.

Toman je sicer zavrnil očitke na račun Babiša, a se je kljub temu odločil za ukinitev subvencioniranja.

Češkemu premier se sooča z obtožbami, da se je kot podjetnik več let neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi v skupni višini okoli dveh milijonov evrov. Prejšnji teden je češki časnik Hospodarske Noviny objavil tudi, da je Babiš zaradi svojega podjetništva po oceni Evropske komisije v konfliktu interesov. Poleg tega naj bi Bruselj zahteval vračilo vseh subvencij iz evropskih strukturnih skladov, ki jih je njegovo podjetje Agrofert prejelo od leta 2017.

V Pragi se je v torek na ulicah zbralo več deset tisoč ljudi, ki so zahtevali odstop premierja. Babiš vse očitke zavrača in namerava ostati na čelu vlade.