Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češki jeleni se še vedno ustavljajo pred nekdanjo železno zaveso

Deli na:
Češki jeleni se še vedno ustavljajo pred nekdanjo železno zaveso

Foto: Arhiv Reporterja

Čeprav je železna zavesa padla že pred četrt stoletja, je še vedno prisotna v zavesti mnogih jelenov na Češkem, je pokazala raziskava znanstvenikov v češkem narodnem parku Sumava na zahodu države. Jeleni ne gredo preko točke, kjer je nekdaj stala bodeča žica, ki je ločevala nekdanjo Češkoslovaško od Zahodne Nemčije.

Meja med nekdanjim vzhodnim in zahodnim blokom je bila nekdaj močno zastražena. Ograja je padla s padcem komunizma v Evropi leta 1989.

Jelene so spremljali s pomočjo ovratnic z oddajniki. Ugotovili so, da samice občasno sicer prečkajo mejo iz češkega v bavarski gozd, medtem ko se samci večinoma držijo na češki strani, pa čeprav je šlo zgodovinsko gledano za isti gozd, navajajo češki raziskovalci, ki so jelene spremljali šest let.

Ozemlje jelena v češkem gozdu pokriva okoli 60 kvadratnih kilometrov in predvsem samci prečkajo precejšnje razdalje v iskanju samic. A nekdanjo mejo prečkajo predvsem samci iz Nemčije, medtem ko samice ne, češki samci pa tudi ostajajo na češki strani meje, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Razlog za manjše migracije leži tudi v topografiji terena, saj državi ločuje gorski greben, na migracije samic pa je vplival tudi lov na češki strani, ki je bil mogoč do še pred nekaj let. Samice z mladiči so zato raje ostajale na nemški strani v narodnem parku, kjer je bil lov prepovedan, je za dpa razložil nemški zoolog Marco Heurig.

Vsako leto v narodnem parku v bavarskem gozdu z ovratnicami z oddajniki opremijo okoli 20 jelenov. Doslej so jih spremljali več kot sto.