pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češki general: Rusija lahko v dveh dneh zasede Baltik

Deli na:
Češki general: Rusija lahko v dveh dneh zasede Baltik

Foto: Reuters

Nekdanji načelnik generalštaba češke vojske, ki bo junija prevzel vodenje vojaškega odbora zveze Nato, Petr Pavel je danes posvaril, da lahko Rusija v samo dveh dneh zasede baltske države. Zavezništvo po njegovih besedah ni pripravljeno, da bi tak napad odvrnilo oz. se nanj hitro odzvalo, Pavla danes povzemajo češki časopisi.

"Ko so (ruskega) predsednika (Vladimirja) Putina vprašali, kako hitro bi bi bil sposoben zasesti Ukrajino, je dejal, da je lahko v dveh dneh v Kijevu. Menim, da to ni bilo pretirano. Enak čas bi mu zadostoval za zasedbo baltskih republik. In mi se v tem času ne bi bili sposobni odzvati," je po poročanju medijev na varnostni konferenci v Pragi v sredo izjavil češki general.

Ob tem je bil kritičen, da sedanje zavezništvo ni v zadostni meri pripravljeno na vojno. Nerealistično bi bilo namreč pričakovati, da bodo parlamenti vseh 28 članic Nata v dveh dnevih sprejeli ustrezne odločitve, Pavla povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Rusija je sposobna zelo hitro, v nekaj urah, sprejeti odločitev. Proces odločanja v Natu, kot tudi na nacionalni ravni članic Nata, pa vzame veliko več časa, je posvaril Pavel. "Menim, da se naše samomorilske težnje, ne da bi želel klicati hudiča, začenjajo izkazovati v takšni meri, da bi morali biti posvarjeni," je dodal.